Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

‘Kraken went niet, het blijft altijd spannend’

theme-icon
Wonen
  •  
04-12-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1579 keer bekeken
  •  
screenshot2022-11-23at17.03.20

Woningen zijn onbetaalbaar, er is een enorm woningtekort, beschikbare woningen zijn erg duur, maar tegelijkertijd staan er duizenden panden leeg. Presentator Sahil Amar Aïssa neemt het heft in eigen handen en leert hoe het is om een huis te kraken.

Kraken – het in gebruik nemen van een pand dat leegstaat, zonder toestemming van de eigenaar - wordt door de woningnood steeds populairder. Sinds 2010 is het strafbaar, maar dat weerhoudt krakers er niet van het alsnog te doen.

Onbetaalbaar
Binnen de Amsterdamse ring betaal je per vierkante meter maar liefst achtduizend (!) euro. ‘Een gemiddeld appartement van zestig vierkante meter kost ongeveer een half miljoen’, vertelt BIJ1-fractieleider Jazie Veldhuyzen in Kraken Doe Je Zo. Hij vervolgt: ‘Sinds 2013 is het aantal huizen dat meer dan een miljoen kost vertienvoudigd.’

Volgens het CBS zijn er veertigduizend dak- en thuislozen en is dit aantal gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Tegelijkertijd zijn er tienduizenden woningen in Nederland die langdurig leegstaan. ‘Als je het hebt over lege kantoorpanden en winkels, dan spreken we over miljoenen vierkante meters aan leegstand. Terwijl er mensen noodgedwongen op straat moeten slapen’, aldus Veldhuyzen.

Krakersgroep
Sahil wil weten hoe het is om een huis te kraken en wat daarvoor nodig is. Hiervoor besluit hij om naar een krakersgroep te gaan, genaamd: Vuur en Vlammen. Deze krakersgroep woont in een kraakpand in Zaandam waar water en elektra nog zijn aangesloten. Dit komt omdat de eigenaar het niet afsluit, omdat hij het simpelweg niet doorheeft. Krakers studeren, werken, schilderen en hebben het – net zoals ieder ander - gezellig met elkaar. Volgens Vuur en Vlammen heeft het zo zijn charmes: ‘We hebben een hele periode zonder toilet geleefd. Als we naar het toilet moesten liepen we naar de overburen of het hotel verderop. We leven met beperkingen, maar proberen er samen het beste van te maken.’

Strafbaar
Sahil gaat met de krakersgroep mee. Ze gaan een woning kraken. In het pikkedonker. Ter voorbereiding moet hij zwarte kleding dragen – zodat je niet opvalt – en een persoonsgegevensformulier invullen. Op dit formulier staan de telefoonnummers en namen van de krakers. Deze gegevens gaan naar de zogenaamde ‘arrestatiegroep’, die stand-by staat voor het geval dat het misgaat - en de krakers gearresteerd worden. Is de actie succesvol verlopen en de kraak geslaagd? Dan wordt het formulier vernietigd.

‘Mijn hart zit echt in mijn keel. Het voelt heel gek, want je bent ergens in een huis en je weet dat je er niet mag zijn, dus eigenlijk is het strafbaar’, aldus Sahil. Kraken went niet, want het blijft volgens de krakersgroep altijd spannend: ‘Het hangt heel erg af van het pand dat we kraken, want sommige zijn risicovoller dan andere. Als je het in het centrum van Amsterdam doet, dan staat er zo een heel leger aan ME-soldaten voor je neus.’

En dan begint het lange wachten. Na het kraken blijven de krakers drie dagen in het gekraakte pand zitten om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen, zodat ze kunnen aantonen dat ze in de woning wonen. Dan gaat namelijk het recht op huisvrede in, wat betekent dat de krakers niet zomaar uit het pand kunnen worden gezet door de politie. Maar tot die tijd kan dat ieder moment gebeuren.

Kijk hier Kraken Doe Je Zo!:

Thema's:

theme-icon
Wonen

Meer over:

woningtekort, sahil amar aïssa, krakersgroep, krakendoejezo
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

HG2
HG28 dec. 2022 - 19:14

Kraken doe je zo Kraken vind ik een misplaatste manier om aandacht te krijgen voor het woningtekort. Het is voor mij onbegrijpelijk dat door een omroep uitgezonden wordt. Socialistisch of niet ieder hoort met zijn handen van andermans eigendom af te blijven, ook van woningen. Wat voor maatschappij creër je op deze manier ? Als het niet lukt om ergens te wonen als 21 jarige dan kraak je een pand ? Als je geen auto hebt gebruik je er gewoon één ? Als 20 er ? Walgelijk !

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp