Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoeveel bespaar je met vijf minuten (korter) douchen?

  •    •  
24-07-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3770 keer bekeken
  •  
pexels-karolina-grabowska-5240780

Gemiddeld staan we zo’n negen minuten per douchebeurt onder de douche. De meesten van ons doen dat zo’n vijf keer per week. Dat kost behoorlijk wat water, gas en geld. Hoe kan je besparen?

Een douchebeurt kost zo’n 90 liter water. Dat water moet ook nog verwarmd worden; dat kost je zo’n € 0,40 per keer. Dat klinkt misschien niet als heel veel, maar opgeteld is het toch een behoorlijke kostenpost, waar je best op kunt besparen. Daarnaast heeft (de verwarming van) water niet alleen financiële prijs. Het heeft ook een prijs voor het klimaat. Een liter warm water kost 70 keer meer energie dan eenzelfde hoeveelheid koud water.

Veel mensen zijn best bereid om concessies te doen als het gaat om douchen. 40% van de Nederlanders zou korter willen douchen omwille van het milieu. 14% is bereid kouder te douchen.

Hoeveel gas bespaar je nou echt met korter douchen?

Door korter te douchen, bijvoorbeeld vijf minuten, bespaar je veel water en gas (voor de verwarming van het water). ‘Een gemiddeld huishouden dat altijd 5 minuten doucht – in plaats van 9 minuten - bespaart op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas. Bij een gasprijs van 1 euro per m3 (prijs voor de langere termijn) is dat bij elkaar € 90’, aldus Milieucentraal. Met de hoge gasprijzen van tegenwoordig loopt dit bedrag nog verder op. ‘Bij een gasprijs van € 1,74 (CBS gemiddelde van nieuwe energiecontracten, januari 2022) bespaart een gemiddeld huishouden € 130 per jaar.’

En water?

Met korter douchen bespaar je ook veel water. ‘Als elke Nederlander voortaan maximaal 5 minuten doucht in plaats van 9 minuten, bespaart heel Nederland ieder jaar 120 miljoen m3 water.’ En dat is belangrijk, want water daar hebben we steeds minder van. Het wordt steeds droger en dus moeten we zuinig met ons water omgaan. Dat betekent overigens niet dat het over het hele jaar gezien droger is. Sterker nog: 'we zien meer neerslag in de winterperiode', aldus Doctor Ingenieur Ruud Bartholomeus, hydroloog en hoofd wetenschapper bij Wateronderzoeksinstituut KWR. Maar ook: 'de langdurig droge periode in de zomer'. De neerslag is niet goed over het jaar verdeeld, tel daar de hitte in de zomer bij op en de grondwaterstand daalt in rap tempo.

Enkel korter douchen is niet voldoende om dit watertekort op te lossen: 'we moeten met z'n allen korter douchen, maar het gaat om de set aan maatregelen. We zouden naar een wezenlijke andere manier van denken en werken toe moeten om met de bewerkelijkheid van droogte om te kunnen gaan. De grote zorg daarbij zit hem erin dat het een echte omslag vergt. Een omslag bij mensen om bewuster met water om te gaan'. En daar hebben we ook de landbouw en industrie voor nodig.

Hoe doe je dat?

Waterbesparende douchekop
Naast korter douchen zou je ook kunnen kijken naar een waterbesparende douchekop. De ene kop is de andere namelijk niet. Hippe regendouchekoppen verbruiken bijvoorbeeld veel meer water dan de reguliere. De waterbesparende douchekoppen zijn nog zuiniger, die gebruiken – in plaats van de reguliere 8 liter water per minuut – maar 7 liter.

Douche vs. bad
Als het gaat om duurzaamheid is de douche nog altijd een betere optie dan het bad. Wanneer je het bad eenmaal per week vervangt door de douche, bespaar je op jaarbasis 2300 liter water en 15 m3 gas. Dat staat gelijk aan zo’n 20 euro.

Hoe vaak moet je douchen om schoon te blijven?

We douchen veel vaker dan nodig is. Twee keer per week is meer dan voldoende, volgens dermatoloog Ellen de Haas. ‘Iedere dag douchen is eigenlijk niet nodig, tenzij je vies werk doet - met je knieën in het zand zit, heel erg transpireert omdat je lichamelijk zware arbeid moet leveren – dan is het natuurlijk prettig om te douchen’, vertelt ze in Alledaagse Vragen. 'Net zoals het na het sporten prettig is om te douchen, voor jezelf en je omgeving. Maar als je, zoals ik, achter een pc zit en heel rustig in een spreekkamertje mensen ziet, is elke dag douchen echt niet nodig. Daarmee haal je alle vet van je huid, met zeep of alleen water. Dat vet beschermt je huid ook; dat maakt dat deze lekker zacht is.’ Iedere dag douchen is dus niet nodig en zelfs slecht voor je huid. ‘Kort douchen, niet te heet douchen, en twee keer in de week is wel genoeg.’ 

Nog meer water besparen?

De snelste manier om water te besparen is door een dag per week geen vlees te eten. Een kilo rundvlees kost bijvoorbeeld 15.000 liter water. Dat is makkelijk besparen, aldus Make Holland Great Again.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties

MurrMurr
MurrMurr28 aug. 2022 - 2:23

Deze reactie is verwijderd

ohagenaar
ohagenaar25 aug. 2022 - 21:44

Ik masseer mijn haar in met shampoo en water buiten de douche en smeer douchegel met een beetje water in op plekken waar dat nodig is dus niet over mijn hele lichaam. Dan stap ik onder de douche om alles af te spoelen. Dit is de snelste methode. Duurt nog geen 4 minuten.

Bassie_uut_Nimwegen
Bassie_uut_Nimwegen22 aug. 2022 - 15:48

Mijn vrouw en ik douchen beide 2x per dag, ik zie dat als luxe, ook boordnodig na sporten. Helpt mij ook nog eens ontspannen. Kost mij volgens dit artikel 550 euro/pj. Heb ik er wel voor over.

vipeter
vipeter22 aug. 2022 - 13:14

Suggestie: In dit huis (2 personen) douchen we iedere dag één tot anderhalve minuut beginnend met 20 graden en geleidelijk na gewenning dalend tot 15 graden. Goed te doen en is ook goed voor de stofwisseling. Koud douchen is goed voor de gezondheid!

Rode Diesel
Rode Diesel22 aug. 2022 - 11:39

Mijns inziens behoeft het artikel kritiek. De geldbesparing is niet het punt van kritiek. Het gaat anderzijds om het beperken van drinkwaterverbruik t.b.v. duurzaamheid. Het is onjuist om dan naar het kraanwaterverbruik van de Nederlander te kijken omdat dat slechts een te verwaarlozen fractie is van het totale zoetwaterverbruik per Nederlander. Per Nederlander is het kraanwaterverbruik ±135 liter per dag. Maar in werkelijkheid, met alle indirecte verbruik van zoet water via diverse dagelijkse producten, verbruikt de Nederlander ±4100 liter per dag. Het water dat we thuis uit de kraan gebruiken, is minder dan 1 procent van onze z.g.n. watervoetafdruk. Daarbij is het vooral ook de Nederlandse burger zelf die verantwoordelijk is daar iets aan te doen in plaats van het bekende gemakzuchtige wijzen naar de agrarische sector (de boeren zijn zoals bekend een zeer geliefde zondebok met name voor de stedelingen) en de industrie. Als alle Nederlanders vegetariër zouden worden, vermindert onze watervoetafdruk met liefst 30 procent. Structureel minder vlees eten zou in ieder geval al enorm helpen. Maar er moet daarnaast ook kritisch gekeken naar de watervoetafdruk als instrument. Het PBL gaf er een negatief oordeel over als model en achtte het ongeschikt om beleid op te funderen. https://decorrespondent.nl/2359/een-nederlander-verbruikt-1-5-miljoen-liter-water-per-jaar-zonder-een-kraan-open-te-draaien/178100468469-ff0b8e4f

ltl
ltl22 aug. 2022 - 11:16

Van 9 naar 4 minuten is meer dan de helft inkorten. OK, dat kan, maar het scheelt maar 60 m3 per jaar / 1200 m3 totaalverbruik gemiddeld NL gezin = 5% op de gasrekening. Je kan dit maar één keer inkorten en veel mensen hebben dat al gedaan. Dus laten we niet overdrijven wat dit voor impact heeft. De meeste energie wordt niet verbruikt door huishoudens maar door de industrie waar nog steeds staal gesmolten wordt… Of wat dacht je wat een weekendje Barcelona aan kerosine / energie kost? Daar kun je heel je leven extra lang van douchen. Laten we daar beginnen in plaats van beknibbelen op warm water.

Gerygrr
Gerygrr21 aug. 2022 - 9:41

Leuk, die berekeningen. Is die prijs inclusief de kosten van vastrecht, belastingen en btw? Gezinnen, die het al krap hadden, worden niet geholpen met dergelijke berekeningen. Zij betalen al zoveel voordat ze onder de douche staan. Ze hadden al lang bezuinigd! Ook middeninkomens worden nu in deze positie gebracht. Spanningen in relaties, kinderen die aan de bezuinigingen moeten wennen, leefstijl aan moeten passen…..