Kassa

Thuis op energie besparen? 10 laagdrempelige tips

22-09-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
41200 keer bekeken
  •  
20220308_oproep_besparen

Hoge gasprijzen, bizarre energierekeningen en zorgen over schulden. Het zijn allemaal thema’s die bij veel mensen thuis spelen. Ondanks dat er nu een prijsplafond op komst is, zullen er nog steeds mensen tussen wal en schip vallen. Hoe kun je op een laagdrempelige manier, voor langere tijd energie besparen? Marlon Mintjes van Milieu Centraal geeft 10 praktische adviezen. 

  1. De douche is één van de meest voor de hand liggende plekken waar je makkelijk energie kunt besparen. “De gemiddelde Nederlander staat negen minuten onder de douche. Wij raden aan om dat terug te brengen naar vijf minuten. Met iets korter en ook kouder douchen bespaar je al een hoop. Zet bijvoorbeeld de timer op je telefoon als hulpmiddel.”
  2. Daarnaast kan het ook een optie zijn om minder vaak te douchen. “We staan met zijn allen gemiddeld vijf keer per week onder de douche. Dat is al niet elke dag, maar kijk of je dit nog minder vaak kunt doen. Was je in plaats daarvan bij de wasbak.”
  3. Nog een tip voor onder de douche, is het aanschaffen van een waterbesparende douchekop. “Dit is wel weer een kleine investering, maar voor die paar tientjes bespaar je er echt veel mee. Als je vijf minuten doucht met zo’n waterbesparende douchekop, bespaar je al snel ongeveer 35 euro.”
  4. Voor stroom betalen sommige mensen daarnaast verschillende dag- en nachttarieven. ’s Nachts gebruikmaken van stroom is dan dus goedkoper dan overdag. “Je kunt bijvoorbeeld besluiten de vaatwasser of wasmachine pas aan te zetten als je naar bed gaat. Laat de vaatwasser en wasmachine op de eco-stand draaien of zet ze op een lagere temperatuur, en zet deze apparaten pas aan als ze helemaal vol zitten.” Daarnaast geef Mintjes nog de tip de wasdroger zo weinig mogelijk te gebruiken. Een wasdroger is het minst energiezuinige elektrische apparaat in huis. 
  5. Nieuwe apparaten gebruiken over het algemeen niet zoveel stroom meer omdat daar Europese richtlijnen en regelgeving voor gekomen is, maar oude apparaten zijn echt sluipverbruikers. “Schakel apparaten echt helemaal uit en laat ze niet in stand-by staan. Een verlengsnoer gebruiken kan hierbij helpen, omdat je door middel van de knop de energietoevoer makkelijk stop kunt zetten.”
  6. Ook zuiniger omgaan met de verwarming kan een groot verschil maken. “Zeker nu het weer wat kouder wordt, is de verwarming het eerste waar je aan kunt denken. Zet de verwarming een graad lager, daar bespaar je al veel mee. Het advies is doorgaans om de verwarming op 19 graden te zetten.”
  7. “Verwarm alleen de kamers waar je zelf aanwezig bent. Het is zonde om kamers te verwarmen waar je toch niet komt, maar dit wordt vaak vergeten.”
  8. Het is misschien een voor de hand liggende tip maar Mintjes zegt dat je echt niet moet vergeten de verwarming voor je naar bed gaat uit te zetten. “Zet de verwarming een uur voor je naar bed gaat op 15 graden, en ook als je de deur uit gaat. Het zou echt zonde zijn om hem aan te laten staan.”
  9. Om warmte binnen te houden kun je proberen alle naden en kieren te dichten. “Daar is dan wel een kleine investering voor nodig, in de vorm van tochtstrips, maar zo hou je op kleine schaal de warmte beter binnen.” Mintjes benadrukt wel dat het goed is om te blijven ventileren. Dat is belangrijk om schimmel te voorkomen en te zorgen voor gezonde lucht in huis.
  10. De brievenbus blijkt ook een boosdoener. “Er komt best wel wat toch door de brievenbus naar binnen. Installeer een brievenbusborstel om onnodig warmteverlies te voorkomen.”

Dit kun je beter niet doen

Uit pure noodzaak grijpen mensen soms naar maatregelen die op het eerste gezicht heel praktisch lijken, maar die dat volgens Mintjes eigenlijk helemaal niet zijn.

  • “Vooral de elektrische kachel hoor je veel voorbijkomen. Je kunt hem voor een paar tientjes al aanschaffen, maar hij vreet stroom. De aanschafprijs is laag en dus aantrekkelijk, maar daar tegenover staat een torenhoge energierekening.”
  • “Pellet- en houtkachels zijn echt heel slecht voor je gezondheid. Bij de verbranding van het hout komen er veel schadelijke stoffen vrij, waaronder fijnstof. Zeker voor kinderen, ouderen en mensen met luchtwegaandoeningen is dit heel ongezond.”

Andere alternatieven

Om toch te zorgen dat je op een gezonde manier warm blijft zijn er gelukkig andere, redelijk goedkope alternatieven.

  • Een elektrische deken kan al een uitkomst zijn. “Een elektrische deken is veel efficiënter omdat hij gericht verwarmd in plaats van dat hij een hele ruimte verwarmd.”
  • “Je hebt daarnaast ook elektrische kussens en -stoelverwarming. Let wel op dat je een elektrisch kussen koopt zonder accu maar met een stekker voor in het stopcontact. Een accu moet je vaak opladen en die verbruikt dus relatief gezien meer stroom.”
  • Een iets duurdere uitgave is de aanschaf van een infrarood paneel. “Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als bijverwarming. Gebruik het niet voor je gehele huis want dan verbruikt het ook veel stroom. Zet hem bij je neer als je bijvoorbeeld thuiswerkt om gericht te verwarmen en energie te besparen.”
  • Ook een hele goede voor zowel het milieu als de energierekening is de aanschaf van led lampen. “De gloeilamp is al een tijd niet meer te koop dus veel mensen zullen deze wellicht niet meer hebben, maar halogeen zie je in keukens en badkamers wel nog veel voorkomen. Deze mogen eigenlijk ook niet meer en kunnen het best vervangen worden door led lampjes. Dit is veel zuiniger.”

Duurdere bespaaropties

Naast bovengenoemde opties zijn er nog meer maatregelen die je kunt treffen, maar die behoeven wel meer geld. Denk daarbij aan het installeren van een warmtepomp, zonnepanelen en het beter isoleren of volledig aardgasvrij maken van je huis. 

Benieuwd naar alle mogelijkheden? Op de website van Milieu Centraal kun je alle deze tips vinden omtrent het besparen van energie.

Kassa schreef eerder over dit onderwerp:

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

marsha
marsha30 sep. 2022 - 1:17

Heb pas van die kleine led lampjes gekocht, in de veronderstelling dat dit energie zuiniger was, tot mijn verbazing zag ik thuis dat er een energie label F (!) Op stond vermeld. Op de gloeidraad lampjes staat D of E.... en de LED kosten het dubbele t.o.v. de ouderwetse gloeidraad lampjes... die overigens nog steeds gewoon te koop zijn....

Franske1958
Franske195827 sep. 2022 - 8:39

Met punt 8 ben in het absoluut niet eens. Ik hoor iedere keer weer van mijn CV onderhoudsmonteur die al bijna 40 jaar dit werk doet dat dit grote onzin is en dat het juist goedkoper is om die dag en nacht op dezelfde stand te laten staan. Ik heb hier in mijn rijtjes tussenwoning in de slaapkamers de radiatoren slechts een halve slag open staan. helemaal dicht mag niet van mijn verhuurder omdat ik dan bij bevriezing de schade zelf moet betalen ??? Mijn verbruik: Kamerthermostaat staat al 15 jaar zonder er ooit aan te draaien op 18.5 graden, alleenwonend, koken op gas. Jaarverbruik gas was vorig jaar 435 m3 en stroom 1000 Kwh. Vaatwasser heb ik niet, was liever met de hand af, en een wasdroger heb ik ook niet, heb een droogrekje op zolder.

puzkm
puzkm25 sep. 2022 - 13:43

hoU n zeggen om een warmtepomp installeren nu er gesproken word over de grote gebruiker hiervan

agapon1951
agapon195124 sep. 2022 - 13:58

Men gaat uit van bovenstaande, maar er zijn vele andere zaken om op te bezuinigen. Het eerste koude water kraan, gebruiken om mee te koken, planten water te geven, of het huisdier, thee/koffie zetten. Kwestie van opvangen. Douchewater (zonder zeep resten) ga in een ton staan van water op en naar de tuinplanten (zeep is micro plastic in de natuur - olie van palmbomen etc). Koken. Maak voor meerdere dagen in een enkele keer. Voor drie dagen is haalbaar, daarna oppassen met bederf. Eerste dag b.v. nassi maken 15 minuten. Volgende dag opwarmen 5 minuten (fictief) scheelt 20 minuten op 3 maal koken. Het koken van aardappelen en harde groenten (b.v. peulen, wortel etc) even aan de kook brengen 2 a 3 minyuten door laten koken, deksel erop houden, gas uit = 20 min 3 minuten = winst van ongeveer 17 minuten. Koken aardappels gebruik waterkoker = minder gas of stroom. Op de hardere soorten hierboven. Winst aanlooptijd van het tot koken brengen. Droge bonen gebruik hoge druk pan. Scheelt enorm in gas verbruik. Heb je die niet volg wat hierboven staat. Winkelen: eerst alle zaken vergelijken v.w.b. de aanbiedingen. Zorg de prijzen in je hoofd te krijgen. Twee persoon huishouding hoeft niet meer te kosten echt maximaal 50 euro per week aan voeding. Heb je grote voordelen sla ruim in. Rijst, bonen, etc gaan jaren mee. Ook als de verloop data allang voorbij is. Laat je niet de avonduren verwarming afzetten deur naar bovenliggende verdieping open en de restwarmte stijgt omhoog. enz enz

jetty
jetty23 sep. 2022 - 13:34

Ik heb al verschillende keren een waterbesparende douchekop geprobeerd maar dan slaat de cv ketel uit. Nu zet ik de douche maar een beetje open en doe het water uit als ik mij inzeep en doe de douche weer aan om mij af te spoelen. Zo staat de douche nog geen minuut aan en verbruik ik, denk ik, minder water.

gerardvantol
gerardvantol23 sep. 2022 - 11:41

Voor mij is het merendeel van deze tips onbruikbaar. Ik ben ziek en lijd aan nachtzweten, dus elke dag douchen is noodzakelijk. Trouwens maar 2 minuten per keer (telefoon getimed). 19 graden is mede door deze ziekte gevaarlijk koud. Verwarmen alleen de woonkamer, slapen doe je onder een dkebed of deken dus verwarming onnodig. Huis is goed geisoleerd, dus ook al geen punt.

23 sep. 2022 - 11:41

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

pauudje
pauudje23 sep. 2022 - 11:33

Hebt u ook zo'n mengkraan in de keuken of bij de wastafel? Als u de warmwaterkraan openzet duurt het een tijdje voor u warm water heeft. Bij mij is er dan al een paar liter door het putje gestroomd voordat het warme water mij heeft bereikt. Ik zet nu altijd de hendel terug in de koude stand. Want voor even je handen afspoelen of een kopje omspoelen etc heb je echt niet altijd warm water nodig. Realiseer je dat op het moment dat je de warmwaterkraan opent het gas al begint te stromen! Joop Uding

mariodings
mariodings23 sep. 2022 - 11:15

Wasdroger: toch denk ik dat het beter is de wasdroger te gebruiken in plaats van de was in de (huis)kamer te drogen. Al dat vocht moet ook weer het huis uit gestookt worden. Ledlampen: Gloeilampen moet je eigenlijk zien als kleine electrische kacheltjes. Die warmte kun je in de winter toch wel gebruiken.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe24 sep. 2022 - 9:28

Als je een buiten hebt is de was drogen in de buitenlucht verreweg de beste optie. Een wasdroger is de grootste stroomslurper in een huishouden, al snel zo'n 265 kWh per jaar. Als je toch binnen moet drogen gebruik dan een overloop, logeerkamer etc. Een beetje ventileren is al voldoende. De warmte die gloeilampen geven is te verwaarlozen en staat niet in verhouding tot de hoeveelheid energie, inclusief energieverlies onderweg, die nodig is om iets te verwarmen.

t.de.jager
t.de.jager23 sep. 2022 - 10:21

Rutte moet de belastingen afhalen van de energie scheelt de helft. Vraag maar aan de Consumentenbond.

1 Reactie
hidkees
hidkees24 sep. 2022 - 8:56

Vreemd om te zeggen "Rutte moet...". Hij is niet een president met macht (zoals je-weet-wel). Besluiten komen tot stand volgens de procedures van de parlementaire democratie, die overigens niet perfect werkt (maar heb je liever een president met (veel) macht?). De VVD is al heel lang de grootste partij dankzij de kiezers... (Ik stem links).

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!