Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Thuis op energie besparen? 10 laagdrempelige tips

22-09-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
42687 keer bekeken
  •  
20220308_oproep_besparen

Hoge gasprijzen, bizarre energierekeningen en zorgen over schulden. Het zijn allemaal thema’s die bij veel mensen thuis spelen. Ondanks dat er nu een prijsplafond op komst is, zullen er nog steeds mensen tussen wal en schip vallen. Hoe kun je op een laagdrempelige manier, voor langere tijd energie besparen? Marlon Mintjes van Milieu Centraal geeft 10 praktische adviezen. 

 1. De douche is één van de meest voor de hand liggende plekken waar je makkelijk energie kunt besparen. “De gemiddelde Nederlander staat negen minuten onder de douche. Wij raden aan om dat terug te brengen naar vijf minuten. Met iets korter en ook kouder douchen bespaar je al een hoop. Zet bijvoorbeeld de timer op je telefoon als hulpmiddel.”
 2. Daarnaast kan het ook een optie zijn om minder vaak te douchen. “We staan met zijn allen gemiddeld vijf keer per week onder de douche. Dat is al niet elke dag, maar kijk of je dit nog minder vaak kunt doen. Was je in plaats daarvan bij de wasbak.”
 3. Nog een tip voor onder de douche, is het aanschaffen van een waterbesparende douchekop. “Dit is wel weer een kleine investering, maar voor die paar tientjes bespaar je er echt veel mee. Als je vijf minuten doucht met zo’n waterbesparende douchekop, bespaar je al snel ongeveer 35 euro.”
 4. Voor stroom betalen sommige mensen daarnaast verschillende dag- en nachttarieven. ’s Nachts gebruikmaken van stroom is dan dus goedkoper dan overdag. “Je kunt bijvoorbeeld besluiten de vaatwasser of wasmachine pas aan te zetten als je naar bed gaat. Laat de vaatwasser en wasmachine op de eco-stand draaien of zet ze op een lagere temperatuur, en zet deze apparaten pas aan als ze helemaal vol zitten.” Daarnaast geef Mintjes nog de tip de wasdroger zo weinig mogelijk te gebruiken. Een wasdroger is het minst energiezuinige elektrische apparaat in huis. 
 5. Nieuwe apparaten gebruiken over het algemeen niet zoveel stroom meer omdat daar Europese richtlijnen en regelgeving voor gekomen is, maar oude apparaten zijn echt sluipverbruikers. “Schakel apparaten echt helemaal uit en laat ze niet in stand-by staan. Een verlengsnoer gebruiken kan hierbij helpen, omdat je door middel van de knop de energietoevoer makkelijk stop kunt zetten.”
 6. Ook zuiniger omgaan met de verwarming kan een groot verschil maken. “Zeker nu het weer wat kouder wordt, is de verwarming het eerste waar je aan kunt denken. Zet de verwarming een graad lager, daar bespaar je al veel mee. Het advies is doorgaans om de verwarming op 19 graden te zetten.”
 7. “Verwarm alleen de kamers waar je zelf aanwezig bent. Het is zonde om kamers te verwarmen waar je toch niet komt, maar dit wordt vaak vergeten.”
 8. Het is misschien een voor de hand liggende tip maar Mintjes zegt dat je echt niet moet vergeten de verwarming voor je naar bed gaat uit te zetten. “Zet de verwarming een uur voor je naar bed gaat op 15 graden, en ook als je de deur uit gaat. Het zou echt zonde zijn om hem aan te laten staan.”
 9. Om warmte binnen te houden kun je proberen alle naden en kieren te dichten. “Daar is dan wel een kleine investering voor nodig, in de vorm van tochtstrips, maar zo hou je op kleine schaal de warmte beter binnen.” Mintjes benadrukt wel dat het goed is om te blijven ventileren. Dat is belangrijk om schimmel te voorkomen en te zorgen voor gezonde lucht in huis.
 10. De brievenbus blijkt ook een boosdoener. “Er komt best wel wat toch door de brievenbus naar binnen. Installeer een brievenbusborstel om onnodig warmteverlies te voorkomen.”

Dit kun je beter niet doen

Uit pure noodzaak grijpen mensen soms naar maatregelen die op het eerste gezicht heel praktisch lijken, maar die dat volgens Mintjes eigenlijk helemaal niet zijn.

 • “Vooral de elektrische kachel hoor je veel voorbijkomen. Je kunt hem voor een paar tientjes al aanschaffen, maar hij vreet stroom. De aanschafprijs is laag en dus aantrekkelijk, maar daar tegenover staat een torenhoge energierekening.”
 • “Pellet- en houtkachels zijn echt heel slecht voor je gezondheid. Bij de verbranding van het hout komen er veel schadelijke stoffen vrij, waaronder fijnstof. Zeker voor kinderen, ouderen en mensen met luchtwegaandoeningen is dit heel ongezond.”

Andere alternatieven

Om toch te zorgen dat je op een gezonde manier warm blijft zijn er gelukkig andere, redelijk goedkope alternatieven.

 • Een elektrische deken kan al een uitkomst zijn. “Een elektrische deken is veel efficiënter omdat hij gericht verwarmd in plaats van dat hij een hele ruimte verwarmd.”
 • “Je hebt daarnaast ook elektrische kussens en -stoelverwarming. Let wel op dat je een elektrisch kussen koopt zonder accu maar met een stekker voor in het stopcontact. Een accu moet je vaak opladen en die verbruikt dus relatief gezien meer stroom.”
 • Een iets duurdere uitgave is de aanschaf van een infrarood paneel. “Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als bijverwarming. Gebruik het niet voor je gehele huis want dan verbruikt het ook veel stroom. Zet hem bij je neer als je bijvoorbeeld thuiswerkt om gericht te verwarmen en energie te besparen.”
 • Ook een hele goede voor zowel het milieu als de energierekening is de aanschaf van led lampen. “De gloeilamp is al een tijd niet meer te koop dus veel mensen zullen deze wellicht niet meer hebben, maar halogeen zie je in keukens en badkamers wel nog veel voorkomen. Deze mogen eigenlijk ook niet meer en kunnen het best vervangen worden door led lampjes. Dit is veel zuiniger.”

Duurdere bespaaropties

Naast bovengenoemde opties zijn er nog meer maatregelen die je kunt treffen, maar die behoeven wel meer geld. Denk daarbij aan het installeren van een warmtepomp, zonnepanelen en het beter isoleren of volledig aardgasvrij maken van je huis. 

Benieuwd naar alle mogelijkheden? Op de website van Milieu Centraal kun je alle deze tips vinden omtrent het besparen van energie.

Kassa schreef eerder over dit onderwerp:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!