Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Florian (25): ‘Ik ben een korte periode dakloos geweest’

  •  
11-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4605 keer bekeken
  •  
Florian in First Dates

Florian in First Dates

© BNNVARA

Florian (25) is in april 2024 te zien in First Dates. Daar deelt hij met zijn date dat hij een periode dakloos is geweest. Hoe was het voor hem om op straat te leven?

‘Ik heb best een zware periode achter de rug, daar ben ik heel eerlijk in’, begint Florian in First Dates. Hij zit aan tafel met zijn date en besluit zijn verhaal met haar te delen. Met de zware periode bedoelt Florian de tijd dat hij geen dak boven zijn hoofd had.

Hij vertelt over de momenten dat hij over straat liep en mensen samen zag eten of televisiekijken. ‘Ik wist op dat moment dat dat er voor mij gewoon niet in zat, en dat is heel vervelend.’

Schuilplek

Florian probeert onderdak te vinden in de daklozenopvang. ‘Ik heb daar mensen meegemaakt en gezien die voor een deel heel grappig waren, maar het is natuurlijk vooral heel erg.’ De zoektocht naar onderdak reikt verder dan de daklozencentra. Zo overnacht hij ook in een kippenhok en zelfs een keer op een wc’tje waar bouwvakkers aan de weg gebruik van maken.

Omslagpunt

Op het moment dat Florian op de bril van een mobiel toilet moet slapen, beseft hij dat er verandering nodig is. ‘Toen is bij mij de knop omgegaan. Ik dacht: als ik hieruit wil komen, dan moet ik écht zelf zorgen dat ik de dingen zo regel dat ik het ook krijg zoals ik het wil.’ Ook deelt Florian iets anders belangrijks wat veel mensen niet beseffen. ‘Als je in Nederland dakloos bent, dan krijg je gewoon meer dan genoeg geld om van rond te komen. Tenminste, als je geen drugs koopt. En dat heb ik niet gedaan.' Uiteindelijk heeft Florian zichzelf erbovenop gekregen en heeft hij inmiddels zijn eigen woning gevonden.

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp