De zeespiegel stijgt, maar hoe meet je dat eigenlijk?

theme-icon
Klimaatverandering
  •  
23-03-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
560 keer bekeken
  •  
pexels-dsd-694218

De zeespiegel stijgt: maar hoeveel, hoe meten we dat en wanneer levert dat problemen op?

De zeespiegel stijgt, dat is duidelijk. Maar hoeveel, dat hangt af van welke maatregelen we nemen om de opwarming van de aarde tegen te gaan – en ook hoe snel we dat doen. Want opwarming betekent meer gesmolten poolkappen en dat staat dan weer gelijk aan een hoge zeespiegel. Bij een opwarming van 1,5 graad gaat het om een stijging van negen centimeter, bij een opwarming van 4 graden om vijftien centimeter, schrijft Vroege Vogels.

Hoe meet je dat?
Er zijn twee manieren om de zeespiegel(stijging) te meten: via satellieten of peilstations. ‘De satellieten die we daarvoor gebruiken worden in een vast baan rond de aarde gebracht – dan weten we precies wat de afstand tot het middelpunt van de aarde is. Met behulp van verschillende soorten radiogolven wordt de afstand tot het zeeoppervlak gemeten’, legt Sybren Drijfhout van het KNMI uit in Alledaagse Vragen. ‘Omdat ze dat om de zoveel dagen doen, kan je ook meten wat de verandering is in die afstand.’

Dan zijn er ook nog de peilstations ‘die zijn verankerd in onze kust’. Deze peilstations leveren andere gegevens op ‘omdat er door getijden enorme variaties zijn in die zeespiegel’. Deze stations werken zo: ze staan op een vaste plek, waardoor ‘we ook weten wat de positie van die stations is ten opzichte van NAP, Nieuw Amsterdams Peil’. Hierdoor hebben we een goed beeld van hoe de zeespiegel stijgt voor onze kust. Het enige nadeel: ‘De bodem is natuurlijk ook aan het dalen voor de Nederlandse kust en dat zit bij die peilstations inbegrepen. Maar met allerlei ingewikkelde modellen en berekeningen kunnen we die gegevens uit elkaar trekken.’

Wat maakt dat uit?
Een zeespiegelstijging van enkele centimeters kan al grote gevolgen hebben en ‘leiden tot volksverhuizingen van Bijbelse proporties’, waarschuwt António Guterres in een toespraak voor de VN-veiligheidsraad, afgelopen maand. ‘Levens, economieën en infrastructuur zullen worden verwoest. Landen zullen ophouden te bestaan en de gevolgen voor vrede en veiligheid zijn “dramatisch”’, schrijft Joop naar aanleiding van Guterres’ toespraak.

Kunnen we dat voorkomen?
Het is volgens hem niet genoeg om alleen de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. IJskappen reageren namelijk niet zo snel op de verschillen die wij nu doorvoeren, weet Drijfhout. ‘Het is nu al te warm voor de kappen die we hebben. En die gaan nog vele eeuwen door met verder krimpen en dus de zeespiegel verder laten stijgen.’ Op de lange termijn worden de gevolgen van die temperatuurstijging steeds groter. ‘Als we pech hebben, en dat weten we ook al uit geologische data, dan kan de gemiddelde stijging op de lange duur - dan hebben we het over duizend jaar of zo – bijna zes tot tien meter per graad temperatuurstijging betekenen. En we hebben al meer dan een graad te pakken, maar we hebben nog geen zes meter te pakken. Dus dat zit allemaal nog in het vat.’

Wanneer gaan we hier in Nederland iets van merken?
Op de lange termijn ziet het er dus niet goed uit. Maar wanneer beginnen we daar echt last van te krijgen? ‘Het is niet zo dat we binnen een eeuw al natte voeten gaan krijgen. Voor de komende honderd jaar zijn wij door de deltacommissie en het deltaplan goed voorbereid op wat ons te wachten staat.’

Hoe zit dat in andere landen?
De 1200 bewoners van het Panamese eiland Gardi Sugdub zijn genoodzaakt te verhuizen naar het vasteland, omdat zeespiegelstijging het eiland voor grote delen onder water zet.

Een groep eilanden in de Stille Oceaan is vorig jaar naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gestapt met de vraag om een uitspraak over de wettelijke plichten van landen om klimaatverandering tegen te gaan. De leiders van de eilanden stellen dat de regio zich in een klimaatnoodsituatie bevindt die een existentiële bedreiging vormt.

In 2050 zullen er jaarlijks overstromingen zijn in gebieden waar op dit moment zo’n 300 miljoen mensen wonen, blijkt uit onderzoek van Joop. Met name in Azië zullen de gevolgen groot zijn, in het bijzonder in India en Bangladesh.

Wat is er nodig?
Er is daarom meer armoedebestrijding nodig en er moeten nieuwe internationale verdragen worden gemaakt ter bescherming van mensen die dakloos of zelfs staatloos dreigen worden door de zeespiegelstijging, aldus Guterres.

Meer over dit onderwerp?

Thema's:

theme-icon
Klimaatverandering

Meer over:

zeespiegel
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar