Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onderzoek: helft gletsjers verdwenen in 2100 bij 1,5 graad opwarming

  •  
06-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
509 keer bekeken
  •  
Aletsch gletsjer

© Aletschgletsjer. Bron: Pixel-Sepp, Pixabay

Als de aarde 1,5 graad opwarmt, zal in het jaar 2100 bijna de helft (49 procent) van alle gletsjers verdwenen zijn. Loopt de temperatuurstijging op tot 4 graden, dan verdwijnt 86 procent van alle 215.000 gletsjers op aarde. Die conclusie trekken onderzoekers in een van de meest uitgebreide studies naar de toekomst van de gletsjers op aarde, die is gepubliceerd in het tijdschrift Science. "Elke graad temperatuurstijging resulteert in meer smeltende en verloren gletsjers", vat co-auteur Regine Hock van de Universiteiten van Oslo en Alaska het onderzoek samen. 

1,5 graad niet meer haalbaar

De 1,5 graad opwarming is het meest ambitieuze doel uit het klimaatakkoord van Parijs dat volgens experts al niet meer haalbaar is. De huidige verwachting is dat de temperatuur ten opzichte van pre-industriële tijden met 2,7 graad stijgt. Als dat zo is, zijn volgens de wetenschappers vrijwel alle gletsjers in Centraal-Europa, West-Canada, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland in 2100 verdwenen.

Pessimistische blik

Ongeacht het verdere verloop van de klimaatopwarming en uitstoot van broeikasgassen zijn vooral 's werelds kleinere gletsjers, met een oppervlakte van minder dan 1 vierkante kilometer, in gevaar, stelt Hock. "En regio's met relatief weinig ijs, zoals de Europese Alpen, zijn aan het einde van deze eeuw vrijwel allemaal al hun ijs kwijt", aldus de onderzoekster.

Het onderzoek, dat in samenwerking met instituten in onder andere Oostenrijk, Canada, Frankrijk en Zwitserland is uitgevoerd, is pessimistischer over de toekomst van de gletsjers dan bijvoorbeeld experts van de Verenigde Naties (VN).

Gevolgen

De gevolgen van de smeltende ijsmassa's zijn volgens de wetenschappers talrijk. Zo zijn twee miljard mensen wereldwijd afhankelijk van gletsjers voor drinkwater. Ook stijgt de zeespiegel door het smelten van gletsjers. Bij 1,5 graad opwarming gaat het om een stijging van negen centimeter. Bij 4 graden opwarming stijgt de zeespiegel vijftien centimeter. "Dat klinkt misschien als weinig, maar stormvloeden kunnen hierdoor veel meer schade aanrichten", stelt Hock.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.