Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eilanden Stille Oceaan naar Internationaal Gerechtshof om klimaat

  •  
18-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
534 keer bekeken
  •  
fiji-g481e554a4_1920

Fiji

© chesshirecat via Pixabay

Een groep eilanden in de Stille Oceaan is naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gestapt. Ze hebben gevraagd om een uitspraak over de wettelijke plichten van landen om klimaatverandering tegen te gaan. De eilanden willen de druk op vervuilende landen opvoeren en de rechten van huidige en toekomstige generaties beschermen tegen de nadelige gevolgen van klimaatverandering.

Existentiële bedreiging

In een verklaring die vorige week na een top in Fiji werd vrijgegeven, stelden de leiders van de eilanden dat de regio zich in een klimaatnoodsituatie bevindt die een "existentiële bedreiging" vormt. Het verzoek heeft de steun van een meerderheid van de Algemene Vergadering van de VN nodig om aan het Haagse gerechtshof te worden voorgelegd. De vergadering wordt in september gehouden.

Het initiatief begon in 2019 bij de University of the South Pacific. Een groep rechtenstudenten schreef een brief aan de politieke leiders om hen te vragen de campagne op zich te nemen. Eilandengroep Vanuatu beantwoordde de oproep.

Beangstigende gevolgen

De Fijische universiteitsstudent Vishal Prasad, een van de initiatiefnemers, zei tijdens de top in Fiji dat zelfs een niet-bindend advies van het Internationaal Gerechtshof vergaande gevolgen zou hebben. Prasad hoopt dat de rechtbank de vervuilers kan waarschuwen. De dreiging van klimaatverandering is in de Stille Oceaan "behoorlijk beangstigend", zegt hij.

De stijging van de zeespiegel en hevige stormen veroorzaken nu al grote problemen in de Stille Oceaan. "We zien al dagelijks effecten. We zien het begin van cyclonen", zei Prasad. "We zien dat gemeenschappen worden verplaatst."

Australië

De kleinere eilanden kijken ook naar grotere landen in de regio zoals Australië en Nieuw-Zeeland om meer te doen. Australië is een van de grootste kolen- en gasexporteurs ter wereld. "We moeten een einde maken aan onze verslaving aan fossiele brandstoffen, inclusief steenkool. Dat is ons verzoek aan Australië, Nieuw-Zeeland en alle landen met een hoge uitstoot", zei premier Frank Bainimarama van Fiji. Australië heeft aangegeven de campagne te steunen.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.