Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

2Doc Kort: You Can't Sleep Here: 'laat niemand die op straat slaapt pijn lijden'

  •  
28-11-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
395 keer bekeken
  •  
Persoon slaapt op straat, terwijl achter hem een auto wordt geparkeerd

Persoon slaapt op straat, terwijl achter hem een auto wordt geparkeerd

© 2Doc: You Can't Sleep Here

Aan het einde van iedere dag zoeken honderden mensen in Amsterdam naar een veilige plek om de nacht door te brengen. Zij hebben geen huis en moeten daarom iedere avond opnieuw op zoek naar een plek waar zij ongezien en zonder te worden lastiggevallen kunnen slapen, op straat.

32.000 Nederlanders zijn dak- of thuisloos. En dat terwijl ‘een dak boven je hoofd een mensenrecht is, daar moeten we naar streven als Europa’, aldus Kim van Sparrentak (GroenLinks). Hoe is het om dak- en thuisloos te zijn en hoe zorgen we ervoor dat dakloosheid in 2030 niet meer bestaat?

Kijk een stukje uit 2Doc Kort: You Can't Sleep Here

De afgelopen tien jaar verdubbelde het aantal daklozen in Nederland. Het aantal aanmeldingen voor hulp bij het Leger des Heils steeg in een jaar tijd met een kwart. Momenteel zijn er 32.000 Nederlanders dak- en thuisloos. Dit aantal is waarschijnlijk meer, omdat enkel geregistreerde daklozen worden meegerekend in de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarnaast worden minderjarige dak- en thuislozen en dak- en thuislozen ouder dan 65 jaar niet meegerekend.

Zo’n 12.500 jongeren zijn dak- en thuisloos. Eén van de oorzaken is dat de hulp van jeugdzorg stopt zodra zij achttien jaar zijn, waardoor zij uit het oog van alle instanties verdwijnen. Dit gebeurt bij zo’n 20.000 jongeren per jaar, waardoor een deel op straat komt te staan.

Meer lezen over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp