Sfeerfoto van Academy
Academy
Academy

De snelste route naar het maken

Bij BNNVARA zijn wij altijd op zoek naar nieuw talent. Daarom hebben we de BNNVARA Academy, een opleidingstraject speciaal voor de grootste mediatalenten die het verschil willen maken.
Academy

Praktische informatie

Wanneer?
Na de selectierondes start de nieuwe lichting van de Academy op maandag 2 november 2020.
 
Hoelang?
Het traject duurt een half jaar. Vrijdag 30 april 2021 is de laatste dag van het Academy traject.

Bij welke redactie of op welke afdeling kan je werken? 
• Op de redactie van 101Barz als camera regisseur
• Op de redactie van Spuiten en Slikken als camera journalist (camjo)
• Op de redactie van Kassa als redacteur
• Op de redacties van De Nieuws BV en B.V.S.C als redacteur
• Op de redactie van Alicante (Radio 1) als redacteur
• Op de redactie van Vroege Vogels als online/video redacteur
• Bij het nieuwe Online Platform als allround maker
• Bij het nieuwe Online Platform als camera journalist (camjo)
• Op de afdeling Radio als producer/redacteur of online/video redacteur

Vergoeding?

De definitief geselecteerde talenten die vanaf 1 november met de Academy starten krijgen een standaard leerwerkvergoeding van €1100,- per maand. Reiskosten worden niet vergoed voor zover deze gedekt worden door je OV-kaart. Kosten die buiten deze OV-kaart om gemaakt worden, worden vergoed op basis van 2e klasse Openbaar Vervoer, met een maandelijks maximum van €152,-.

Stage/studie?
Aangezien het om een fulltime leerwerktraject gaat is de Academy niet te combineren met een stageplek of studie. Het is wel mogelijk om dit te volgen tijdens een tussenjaar. Ben je op zoek naar een stageplek? Kijk dan op Mediastages.

Leeftijdseisen?
Die zijn er niet. We houden een richtlijn aan van 17-35 jaar, maar iedereen is welkom om zich aan te melden voor de Academy!

Veel gestelde vragen

Hoe selecteren jullie de talenten?
Per functie worden de talenten aan de hand van de motivatie en de ingezonden video beoordeeld en geselecteerd door collega’s uit het vak. Hierbij kijken we ook of jouw motivatie goed aansluit bij de waarden van BNNVARA.

Wat gebeurt er tijdens de Talentday?

Als je geselecteerd wordt, dan nodigen we je uit voor de Talentday. Deze vindt plaats op zaterdag 19 september. De Talentday is de dag waarop een grote selectie talenten zich op het kantoor van BNNVARA van zijn of haar beste kant kan laten zien bij de professionals uit het vak. Na de Talentday volgt de laatste selectieronde, de Academy Days.

Wat zijn de Academy Days?
Om er zeker van te zijn dat we niemand zomaar laten schieten, kijken we tijdens de Academy Days nog één keer heel goed naar iedereen die door was op de Talentday. We gaan jullie testen op verschillende gebieden die te maken hebben met televisie maken. De selectieprocedure tijdens de Academy Days is per afdeling verschillend. De groep die na de Academy Days overblijft gaat daadwerkelijk het halfjaarlijkse traject in.

Word je alleen voor dit traject geselecteerd als je al veel ervaring hebt?
Je hoeft niet veel ervaring te hebben. Jouw enthousiasme en de wil om veel te leren is belangrijk. Ook kijken we op welke manier je een bijdrage wilt leveren aan de waarden van BNNVARA. Als je wel ervaring hebt, is dat natuurlijk mooi meegenomen maar zeker niet verplicht en ook geen garantie voor toelating.

Wat is het verschil tussen een stage en dit traject?
De BNNVARA Academy is een fulltime leerwerktraject van een half jaar. Dat betekent dat je naast je werkzaamheden, masterclasses volgt van verschillende professionals.

Voor hoeveel talenten is uiteindelijk per functie een plek?
• 1 plek bij 101Barz als camera regisseur
• 1 plek bij Spuiten en Slikken als camera journalist (camjo)
• 1 plek op de redactie van Alicante (Radio 1) als redacteur
• 1 plek op de redactie van Kassa als redacteur
• 1 plek op de redactie van De Nieuws BV en B.V.S.C. als redacteur
• 1 plek op de redactie van Vroege Vogels als online/video redacteur
• 8 plekken bij het nieuwe Online Platform als programmamaker
• 2 plekken bij het nieuwe Online Platform als camera journalist (camjo)
• 3 plekken voor producer/redacteur en 2 plekken voor online/video redacteur op de afdeling Radio

Ik wil presentator worden. Voor welke functie moet ik mij dan aanmelden?
Bij BNNVARA ben je nooit alleen presentator. Alle presentatoren zijn in de basis makers. Voor het Academy Traject van 2020/2021 zoeken we daarom ook allround makers. Dit betekent dat we op zoek zijn naar talenten die op meerdere vlakken inzetbaar zijn; dat wil zeggen dat je samen met jouw team zorgdraagt voor zowel de inhoud als de presentatie van programma’s of andere content.

Ik ben (jonger dan) 17, moeten mijn ouders toestemming geven?
Ja, jouw ouders moeten in dit geval schriftelijk goedkeuring geven voor jouw deelname.

Snelste route naar het maken, is de slogan: betekent dat dat ik flink kan doorgroeien bij BNNVARA als ik eenmaal binnen ben?

De BNNVARA Academy is geen garantie op een baan. Met de slogan ‘Snelste route naar het maken’ en ‘Jij gaat het maken’ bedoelen we dat je alle kneepjes van het vak leert en klaargestoomd wordt om in de mediawereld te gaan werken. Het merendeel van de talenten die het Academy traject hebben doorlopen, werkt nu in de media. Bij BNNVARA of bij andere omroepen of mediabedrijven.
 
Het aanmeldtraject is nu langer. Als ik mij in juni aanmeld, weet ik dan pas in september of ik door ben?
De aanmeldprocedure is van begin juni tot en met eind augustus. Als je minder lang in spanning wilt zitten kun je er ook voor kiezen om je pas in augustus aan te melden. Het eerder aanmelden heeft geen invloed op de selectieprocedure.

Hoe ziet de Talentday en het Academy traject eruit als de maatregelen rondom het Covid-19 virus niet versoepeld zijn?
Wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM en volgen de laatste ontwikkelingen. Wij zorgen ervoor zorgen dat alle activiteiten op een gepaste en veilige wijze zullen plaatsvinden. Als de richtlijnen invloed hebben of invloed lijken te hebben op de Talentday of op de BNNVARA Academy dan communiceren wij dit vroegtijdig.