Academy

Baksteen - Cosmetisch arts Ninette van Es: "Jongeren hebben begrenzing nodig"

05-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1412 keer bekeken
  •  
Foto_Ninette_3_EDITED

Tekst: Roos Haarsma

Ninette van Es is huisarts en cosmetisch arts bij Doctors At Soap. Bij die kliniek behandelen ze over het algemeen geen jongeren onder 25 jaar. Maar goed ook, vindt Ninette van Es. 

CV 

2016 Aangesloten als cosmetisch arts bij Doctors At Soap 

2004-2008 in opleiding tot orthopedisch chirurg via AMC

1999 Studie geneeskunde aan de Universiteit Utrecht afgerond 

1973 Geboren in Terneuzen 

Waarom schuif je bij Aan Tafel aan om over cosmetische chirurgie bij jongeren onder de 25 te praten? 
Ninette: “Omdat ik merk dat er vaak begrenzing nodig is bij mensen die vragen om cosmetische ingrepen, vooral bij jongeren. Ik blijf me altijd afvragen hoever je moet gaan in het wegpoetsen van natuurlijke kenmerken. Ik werk ook niet voor niets bij Doctors At Soap; wij hanteren over het algemeen een leeftijdsgrens van 25 jaar. Ik vind het niet fijn om jongeren onder die leeftijd te helpen en ik wijk daar alleen weloverwogen vanaf.”  
Wat moeten we volgens jou zeker bespreken in Aan Tafel? 
“Ik wil jongeren graag wijzen op de risico’s van cosmetische ingrepen, want die zijn er altijd. De trend van influencers die een schoonheidsideaal uitdragen en cosmetische ingrepen aanprijzen is niet tegen te houden. Alles wat je dus kan doen is jongeren informeren en aansporen om weloverwogen beslissingen te maken.” 

Nu ga ik even wat Baksteen-vragen op je afvuren. Van wie heb je het meeste geleerd in je leven? 

“Ik denk vanuit het leven zelf. Dus van mijn jongere zelf.” 

Mooi. Wat heb je geleerd van jongere Ninette?
Ik heb geleerd waar mijn grenzen liggen. Door weinig 'nee' te zeggen in het verleden heb ik ooit wel eens m’n plafond bereikt aan wat je allemaal tegelijk aan kunt. Het helpt een keer te ervaren waar je plafond ligt zodat je beter leert jezelf te begrenzen en niet overal meer direct 'ja' op zegt.
Wat is jouw breekpunt? 
“Ik werk snel te veel omdat ik op alles ‘ja’ zeg. Ook toen mijn collega belde of ik bij jullie aan zou willen schuiven voor Aan Tafel. Dan denk ik eerst 'ja, leuk!' en daarna pas of het wel past in mijn drukke agenda.” 

Herkenbaar. En wat zou je willen slopen met een Baksteen?     

“Nou, eigenlijk al die lelijke huizen die nu in de nieuwbouwwijken gebouwd worden. Ik vind het jammer dat er weinig meer wordt gebouwd zoals vroeger. Nederland verliest zijn charme.” 

Waar zou jij graag je steentje aan willen bijdragen?    

“Een Covid-vrije wereld.” 

Goeie. En wat zou je dan als eerste willen doen, als alles weer normaal zou zijn? 

“Dan kan ik weer op pad als scheepsarts naar de Noord- en Zuidpool.” 

Foto_Ninette_1

Dat klinkt als een steengoed verhaal, vertel. 

“Ik denk dat de beste beslissing in mijn leven is gemaakt toen ik tien jaar geleden voor het eerst mee ging als scheepsarts naar Antarctica. De reis duurde bijna drie maanden vanuit Zuid-Amerika via Antarctica terug naar Vlissingen. Tijdens die reis heb ik 'the Polar bug' opgelopen - ik ben net zoals zovelen verliefd geraakt op het ijzige landschap - en ben sindsdien twee keer per jaar naar de Noord- en Zuidpool blijven gaan. Het is verfrissend af en toe even uit je eigen hectische leven in Nederland te stappen en weer op te laden in de witte stilte op de Polen zonder WiFi enzo.” 

Ik ben nu al om, ik hoop voor je dat je daar gauw weer heen kan.
Foto_Ninette_2
Foto 1: Nout Steenkamp
Foto's 2 & 3: privé archief
Delen: