Sfeerfoto van 3 op Reis
3 op Reis

3 op Reis

Elke zondag om 19:40 uur opnpo3

Voor jouw dagelijkse dosis (duurzame) reisinspiratie.
3 op Reis

Luxemburg

LET OP: Het coronavirus heeft uiteraard gevolgen voor jouw reisplannen. Check daarom altijd eerst het actuele reisadvies op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Bij de meesten staat Luxemburg, dat zestien keer in Nederland past, bekend als tussenstop in plaats van bestemming. Dit is zonde, want dit land biedt meer dan fastfoodketens langs de snelweg en spotgoedkope benzine.
Wanneer je ervoor kiest om dit land te bezoeken, is de gelijknamige hoofdstad een logische eerste stap. Omdat deze stad in een ravijn ligt, geniet je hier van prachtige klifuitzichten. Ook de stad zelf is bijzonder prettig voor het oog. Luxemburg-stad kent namelijk een rijke geschiedenis, die zich vertaalt in oude gebouwen en een titel als UNESCO Werelderfgoed. Al binnen iets meer dan vier uur kan je dit historisch erfgoed bereiken. En dat is zeker aan te raden: niet voor niets woont een derde van de inwoners van Luxemburg in deze stad. 
Meer dan andere steden nodigt Luxemburg-stad uit voor ongeleid rondstruinen. De oude, fotogenieke straten zijn prachtig en er is een grote voetgangerszone. Op de hoofdstraat de Grand Rue houdt een vrolijke mix tussen winkels, bars en restaurants je makkelijk op de been. Door hier en daar een onverwachte bocht te nemen, onthult zich een labyrint van kleine middeleeuwse steegjes. Wordt de wirwar je iets te veel? Loop dan door naar Place d'Armes, een imposant plein waar je veel cafés en restaurants treft. Hier kan je opgaan in een interessante combinatie van jongeren, ouderen, lokale inwoners en stadsbezoekers. 
Toch liever iets meer dan flaneren en dineren? Bezoek het Musée National d'Histoire et d'Art. Ook gelegen in Luxemburg-stad, huist dit museum eeuwen aan kunst. De tentoonstelling voert je mee van de prehistorie tot in de moderne tijd. Archeologische vondsten en kunstwerken uit alle tijdperken leren je meer over de Luxemburgse geschiedenis en cultuur, van vroeger maar ook van nu. Belangrijk is dat je jezelf hier de tijd gunt. Er is namelijk gigantisch veel te zien. 
Eten
Luxemburg-stad is voor fijnproevers wat een speelgoedwinkel voor kinderen is. Hier is namelijk de hoogste concentratie Michelin-ster restaurants ter wereld te vinden. Duits, Frans, Belgisch: uit elke keuken vind je hier eten van de hoogste kwaliteit. Helaas betekent dit dat je vaak ook de hoogste prijs voor je maal betaalt. 
Vind je dat niet zo erg? Dan is de Chiggeri aan de Rue du Nord een heuse ervaring. Niet alleen steken ze hier veel aandacht in de presentatie, ook hebben ze hier de grootste wijnkaart ter wereld. En dat blijkt, want hier is het mogelijk om 2200 verschillende soorten wijn te proeven. In theorie dan. In de praktijk raden we dit sterk af. 
Zondig je liever met zoetigheden dan met alcohol? Dan is Chocolate House aan de Rue du Marché-aux-Herbes de plek voor jou. Hier draait alles om suiker, taartjes en chocola in alle vormen en maten. Oude houten kasten gevuld met lekkernijen roepen een Alice in Wonderland-achtige sfeer op. Hier voel je je pas geen kind meer als de rekening komt. 
Vervoer
Vanuit Utrecht bereik je Luxemburg al in iets meer dan vier uur. In Luxemburg kan je heel goedkoop de Luxembourg Card aanschaffen. Deze kaart geeft je ongelimiteerde toegang tot ál het openbaar vervoer in het hele land. Ook verschaft deze kaart je gratis entree tot meer dan zestig musea, kastelen, wandeltours en activiteiten door heel Luxemburg. 
Voor kleinere afstanden is het aan te raden om gewoon te lopen. Luxemburg kent verschillende grote voetgangerszones, waar jouw veiligheid voorop staat. Daarnaast is de omgeving zo mooi dat het zonde zou zijn om hier met een bus doorheen te racen. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m september
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Luxemburgs, Duits, Frans
shutterstock_1665893962

© Boris Stroujko / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.