Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

De goedkope, originele stedentrip waar je nu heen wil

26-06-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1283 keer bekeken
  •  
Timisoara Door Razvan Sera :Shutterstock

© Foto: Razvan Sera / Shutterstock.com

Charmant, onontdekt en goedkoop. Die kenmerken maken het Roemeense Timisoara de perfecte bestemming voor een stedentrip. Of een perfecte extra stop om toe te voegen aan je Interrail-trip deze zomer.
Goedkoop
Timisoara ligt in het westelijke puntje van Roemenië en heeft ongeveer evenveel inwoners als Utrecht. Omdat het een wat grotere stad is, liggen de prijzen er hoger dan in de rest van Roemenië. Maar nog steeds zijn ze erg laag. Voor een tientje uiteten gaan is bijvoorbeeld makkelijk te doen. 
Timisoara door Christian Faludi : Shutterstock.com

© Foto: Christian Faludi / Shutterstock.com

Tussen de studenten
Timisoara is een studentenstad en heeft daarom al een streepje bij ons voor. Studentensteden zorgen vaak voor een bruisende sfeer en dat geldt ook voor Timisoara. Er zijn het hele jaar door veel evenementen in de stad en de cafés zitten gezellig vol.
Timisoara door trabantos : Shutterstock

© Foto: Trabantos / Shutterstock.com

Waarom je nú moet gaan
Die gezelligheid zal alleen nog maar toenemen de komende jaren. In 2021 is Timisoara namelijk Culturele Hoofdstad van Europa. En dat is dan ook precies de reden dat je nú al moet gaan. Timisoara heeft in de aanloop naar dit speciale evenement een lik verf gekregen en alles ziet er picobello uit. Bovendien is het nu nog rustig, maar dit zal vanaf 2021 wellicht niet meer het geval zijn.
Timisoara door Mazerath : Shutterstock
Het is een schoonheid
Wat is er dan allemaal te zien in Timisoara? Van alle gebouwen in Timisoara is de Orthodoxe Kathedraal met zijn bloementuin voor de deur onze favoriet. Sowieso is de stad op zich al een plaatje. Denk aan statige architectuur in barokke stijl, gecombineerd met creatieve muurschilderingen.
Timisoara Door Razvan Sera :Shutterstock

© Foto: Razvan Sera / Shutterstock.com

Timisoara Door John_Walker : Shutterstock.com

© Foto: John_Walker / Shutterstock.com

De street art-stad
Dat laatste is een belangrijke pijler voor Timisoara. Sinds 2011 wordt er elk jaar street art-festival FISART georganiseerd, waardoor de stad sinds toen talloze kleurige schilderingen rijker is geworden. Timisoara is tegenwoordig de nummer één street art-stad van Roemenië, vertelt organisator Sergiu Morariu tegen lokale krant Adevarul. 
Timisoara door Tupungato : Shutterstock.com

© Foto: Tupungato / Shutterstock.com

De pleinen
De drie gezelligste pleinen in Timisoara zijn Piata Libertati (ook de straten achter dit plein zijn erg gezellig), Piata Unirii en Piata Victorei. Dat laatste plein is ook van grote historische waarde voor het land, aangezien dit de plek was waar de revolutie van het toen nog communistische Roemenië begon. Dit was in 1989 en is dus nog helemaal niet lang geleden. Maar als je de inwoners op de zonnige terrassen op dit plein ziet proosten, zie je wat een snelle ontwikkeling de jeugdige stad door heeft gemaakt.
Timisoara door Mazerath : Shutterstock2

© Foto: Mazerath / Shutterstock.com

De natuur in (of het terras op)
Zoek een beetje natuur op in de prachtige rozentuin van de stad of in het misschien nog wel mooiere park Alpinet. Of wandel langs de uitgestrekte oevers van de rivier Bega, die toegegeven: een beetje bruin oogt. Desalniettemin is het alsnog een mooie plek om te zijn. ’s Avonds komt de rivier echt tot leven. In de zomer zal je hier veel locals zien zitten in het gras of op de vele terrassen, die soms op boten in het water liggen. Extra leuk: het plan is om in 2019 langs deze rivier allerlei street art-schilderingen te maken in het kader van FISART. Het lokale biertje The Drunken Rat is overal te verkrijgen, maar drink je natuurlijk het liefst op de tap in het gelijknamige, knusse café.
Timisoara Door RealiPics

© Foto: Realipics / Shutterstock.com

Foto: Ion Sebastian / Shutterstock.com
Timisoara door Ion Sebastian : Shutterstock
Roadtrip door Roemenië horen we je zeggen? Oké, neem dan anders ook gelijk een kijkje in Plovdiv, dat dit jaar de Culturele Hoofdstad van Europa is. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.