Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Zo spot je een schitterende sterrenhemel

25-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
789 keer bekeken
  •  
aanhepastasta
Niets romantischer dan samen naar de sterrenhemel staren. Toch is de lucht vaak zo erg ‘vervuild’ dat zo’n romantische date helemaal niet mogelijk is. Daarom hier een kort lesje sterrenkijken! Maar je mag natuurlijk ook lekker wegdromen bij de foto’s... Bonus: alle locaties zijn in Europa.
Als je sterren wil spotten in de stad, heb je pech. Een helder zicht op de sterren wordt in de stad namelijk ‘vervuild’ door de felle lichten in de stad. Om je horizon (letterlijk) te verbreden, zoek je daarom een donkere plek die minstens 30 kilometer van alle straatverlichting af ligt. Ver buiten de stad dus.
Aiguestortes National Park, Spanje

shutterstock_722591842
Prati di Tivo, Italië
shutterstock_1161129967
Voor het beste zicht moet je de kou trotseren. Tijdens een frisse nacht is de lucht namelijk minder vochtig. Dan heb je dus een helderder zicht dan tijdens een zomernacht. 
Kust van Kroatië

shutterstock_1023311446
Hella, IJsland
shutterstock_1271521651
Geen flauw idee waarnaar je staart? Neem dan een sterrenkaart mee. Hierop staan o.a. sterren en sterrenbeelden afgebeeld. Of hoe je bijvoorbeeld een ster van een planeet onderscheidt. Tegenwoordig kun je hiervoor ook heel makkelijk een app gebruiken. Voorbeelden van handige apps zijn: Starwalk, Google Sky Map en Exoplanet. 
De Karpaten, Oekraïne
shutterstock_484586224
shutterstock_1205231848
We helpen je vast een handje. Een fel licht in de lucht dat fonkelt, is een ster. Een licht dat níet fonkelt en stil lijkt te staan, is een planeet. 
Anglesey, Wales

shutterstock_1215279301
La PalmaCanarische Eilanden
shutterstock_1032500872
Wat je nog meer nodig hebt in je zoektocht naar de mooiste sterrenhemel? Een rode zaklamp! Vooral wit en blauw licht verstoren namelijk het zicht op de sterren. Een rode zaklamp maak je gewoon zelf door een rood cellofaantje over je zaklamp te plakken. 
Tenerife, Canarische Eilanden
shutterstock_212816536
Je hoeft daarnaast niet meteen aan de slag met een (dure) telescoop. Als beginnende sterrenkijker is een verrekijker méér dan genoeg. Moet jij eens opletten wat je allemaal door een verrekijker kunt zien... Er gaat een hemel voor je open!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.