Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Heb jij al eens gehoord van de stad Kaunas?

11-08-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
551 keer bekeken
  •  
Kaunas Door A. Aleksandravicius

© Foto: A. Aleksandravicius / Shutterstock.com

De rustige maar opkomende stad Kaunas leent zich perfect voor een dagtrip vanuit Vilnius, een extra stop in je reis door de Baltische Staten of een ontspannen weekendje weg. 
Toen Vilnius tijdens het interbellum bij Polen hoorde, was Kaunas de plaatsvervangende hoofdstad voor Litouwen . Nog steeds wonen er meer 'echte' Litouwers in Kaunas dan in Vilnius. Hierdoor wordt Kaunas door veel Litouwers nog steeds gezien als de hoofdstad, ondanks dat Vilnius meer inwoners heeft. Kaunas is een sfeervolle stad die qua grootte vergelijkbaar is met Utrecht. Kaunas wordt gekenmerkt door interbellum-architectuur, kleurrijke street-art muren en veel water in de vorm van meren en een rivier.  
Kaunas Door A. Aleksandravicius

© Foto: A. Aleksandravicius / Shutterstock.com

Foto: JustinasVision / Shutterstock.com
Kaunas door JustinasVision : Shutterstock.com
Botanische tuin
Botanische tuinen zijn natuurlijk altijd mooi, maar in Kaunas heb je een extra mooie te pakken. De botanikos sodas  worden natuurlijk gesierd door fantastische bloemen, maar ook door bijzondere sculpturen. Bijvoorbeeld dit reusachtig beeld van een planeet. 
Nog meer groen vind je in Lampėdis-dennenbos. Een fijne plek om te wandelen, joggen of te relaxen. In de winter wordt er zelfs geskied! 
Stadsstranden
De zee is twee uur rijden vanaf Kaunas. Gelukkig kan je als de zon schijnt je handdoek ook in de stad uitrollen. Kaunas heeft maar liefst vier stadsstranden. Twee stranden vind je aan het kunstmatige meer Kaunas Reservoir, eentje ligt bij het Lampėdis-meer en de andere aan de Memel-rivier of in het Litouws: de Nemunas-rivier. Water genoeg in Kaunas. En als het te koud is om te zwemmen, dan stap je toch gewoon op een boot? 
Foto: A. Aleksandravicius / Shutterstock.com  
Kaunas Lampedis Lake Door A. Aleksandravicius

© Foto: A. Aleksandravicius / Shutterstock.com

Street-art
Muurschilderingen in Amman , Timisoara of Lissabon . Jep, we schrijven er vaak over, maar ook deze stad bezit over een bijzonder staaltje street-art. Op elke hoek van de straat is wel een (soms levensgrote) muurschildering te vinden. Dit komt mede door Kaunas Street Art Festival NYKOKA. Waarbij elk jaar nieuwe kunstwerken op de muren van de stad verschijnen en daarnaast andere kunsten, zoals dansen en dichten, op straat worden vertoond. 
Extra leuk is om een kijkje te nemen bij de graffiti-vrijplaats Hall of Fame, langs de Memel ter hoogte van de M. K. Čiurlionis-brug. Tussen 8.00 en 22.00 uur kan je daar kunstenaars tegen het lijf lopen. Maar ook als je er niet naar op zoekt bent, kom je gegarandeerd allerlei kleurrijke uitspattingen tegen. 
Een andere kunstenaar heeft in zijn buurt foto's nageschilderd van mensen die er vroeger woonden. Opdat de huidige bewoners de geschiedenis van de wijk niet vergeten en buurtbewoners weer dichter bij elkaar komen. Iedereen kan bijdragen aan dit project, genaamd de Yard Gallery. 
Locatie Chernobyl
Nee, we gaan je nu niet vertellen dat Kaunas in een radioactief gebied ligt. Maar als je de serie Chernobyl hebt gekeken, weet je wel waar het over hebben. En raad eens? Een groot deel van de scenes die zich in Moskou zouden moeten afspelen, zijn opgenomen in Kaunas. Je kan zelfs meegaan met een speciale Chernobyl-tour, waarbij ze de filmlocaties laten zien en alles vertellen over het filmproces en de art direction. 
Bijzondere gebouwen
Als je houdt van architectuur kan Kaunas je zeker verrassen; niet voor niets heeft UNESCO Kaunas gekroond tot een van de 31  design cities ter wereld. Er zijn veel historische gebouwen in verschillende stijlen, maar ook de moderne architectuur van voor de Tweede Wereldoorlog ontbreekt niet. Kaunas heeft bijvoorbeeld één van de vier moskeeën in Litouwen en de enige bakstenen moskee van de Baltische Staten. 
Ook een plaatje: de ouderwetse bioscoop Romuva gebouwd tijdens het interbellum. Een ander hoogtepunt is het barokke Pažaislis-klooster en de prachtige omringende kloostertuinen en loofbossen. Ook leuk zijn het Kaunas Kasteel, het muziektheater, The Ninth Fort Museum, het postkantoor en de houten woonhuizen verspreid over de stad. 
Kaunas Door asta.sabonyte

© Foto: Asta Sabonyte / Shutterstock.com

Nog zo'n goedkope, originele stedentrip vind je in Moldavië

Meer over:

stedentrip, litouwen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.