Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

In deze onverwachte stad vind je opeens levensgrote kunstwerken

17-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
621 keer bekeken
  •  
street art Amman thumb

© Bron: Gary Bembridge / flickr.com 

Grote, kleurrijke schilderingen die soms complete muren bedekken. De straten van Amman worden gekleurd door dieren, mensen, bloemen en allerlei andere vormen. Sinds een paar jaar is deze kunstvorm in een enorme opmars in de hoofdstad van Jordanië . Zo worden de bruine en beige gebouwen van Amman langzaam maar zeker omgetoverd tot een kleurrijk spektakel.
Bron: Dan Merino / flickr.com 
Street art Amman

© Bron: Dan Merino / flickr.com 

De laatste paar jaar heeft kunst een belangrijke positie ingenomen in Amman. Steeds meer kunstenaars gebruiken de gebouwen in de stad als canvas voor hun kunst. In Amman kan je dus nietsvermoedend een hoek omslaan en ineens oog in oog staan met een groot kunstwerk. 
Gouden tijden
Street art is een hele toegankelijke vorm van kunst. Het is namelijk voor iedereen beschikbaar: van zakenlui en politici tot aan schoolkinderen. Daarnaast geeft het een bruine stad met strenge bouwregels een beetje kleur. In The Jordan Times  legt Attar, een bekende straatkunstenaars uit Amman, uit waarom street art juist nu zo groeit. ''Jordanië is een pasgeboren kind. De stad is zich nog aan het ontwikkelen terwijl mensen proberen groot te worden met street art. In het algemeen zijn het gouden tijden voor de Jordaanse kunstgemeenschap.''
street art Amman thumb

© Bron: Gary Bembridge / flickr.com 

Amman krijgt door de kunstwerken een hele menselijke kant. De bewoners van de stad gebruiken de muren als hun canvas om zich uit te drukken. 
In Amman mag een muur alleen gebruikt worden voor kunst als de gemeente of de eigenaar toestemming heeft gegeven. Ook wordt aangeraden om goed na te denken over de onderwerpen die je aansnijdt. Zolang het niet over het geloof of over het koningshuis gaat, komen de kunstenaars niet in de problemen. Andere onderwerpen zoals onderwijs of de positie van de vrouw komen vaak juist wel naar voren. 
Bloeiende beweging in de stad
Door de straten van Amman af te struinen, kan je onverwachte en bijzondere kunstwerken tegenkomen. The National, een belangrijk nieuwsmedium in het Midden-Oosten, ziet ook hoe de kunst de stad verandert . ''De beige stad is met zijn stenen gebouwen en de strenge bouwcodes een van de meest herkenbare steden in het Midden-Oosten. In de laatste paar jaar krijgt het dankzij de bloeiende street art beweging steeds meer kleur.’'' 
Kersverse kunst
Een goed voorbeeld van deze ontwikkeling is het Baladk Street Art Festival. Dit festival is een plek waar lokale en internationale kunstenaars samenkomen om de stad wat kleurrijker te maken. Tijdens dit festival kan je live zien hoe kunstenaars te werk gaan. De laatste editie vond vorige week plaats, dus door de hele stad is kersverse kunst te vinden.
Een ander cultureel hoogtepunt in Jordanië is Petra, een eeuwenoude stad die is uitgehouwen uit rotsen. Dit wereldwonder is zonder twijfel een bezoek waard .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.