Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Je raadt nooit waar deze Spaanse berg van is gemaakt

06-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1122 keer bekeken
  •  
saltmountain
Catalonië. Het roept een beeld op van zonnige stranden, charmante steden en pittoreske dorpen. Maar de regio weet reizigers ook te verrassen met een immense zoutberg: de Cardona Salt Mountain.
Het glinsterende natuurfenomeen met indrukwekkende zoutformaties bevindt zich op anderhalf uur rijden van  Barcelona , in het dorp Cardona. Locals gebruikten de berg jarenlang als bron om zout uit te winnen. Het allereerste bewijs hiervan stamt uit de Neolithische periode, ongeveer tienduizend jaar vóór Christus.
Foto: Naruemon Nokprom / Shutterstock.com
Door Naruemon Nokprom6

© Foto: Naruemon Nokprom / Shutterstock.com

Door Naruemon Nokprom4

© Foto: Naruemon Nokprom / Shutterstock.com

Door Naruemon Nokprom2

© Foto: Naruemon Nokprom / Shutterstock.com

Ook de Romeinen en volkeren tijdens de middeleeuwen waren niet vies van de zoutberg en waren dan maar al te graag in de buurt te vinden. Zout was in die tijd ontzettend kostbaar en werd soms zelfs gebruikt als betaalmiddel. De Salt Mountain was destijds dus gewoon één grote hoop geld. Niet voor niks werd het ook wel het witte goud genoemd.
Door Maria Avvakumova

© Foto: Maria Avvakumova / Shutterstock.com

Twee miljoen jaar geleden is de berg gevormd toen het zout bij de vorming van de Pyreneeën door zijn lage dichtheid naar de buitenkant werd geduwd. Hoewel je zou verwachten het zout overal te kunnen zien, wordt de buitenkant bedekt door een roodachtige klei. Anders zou het zout vrijwel doorzichtig zijn.
Door Naruemon Nokprom3

© Foto: Naruemon Nokprom / Shutterstock.com

Toen de mijnbouw door industriële ontwikkelingen op gang begon te komen, transformeerde de Salt Mountain in 1929 in een zoutmijn. En dat was er niet zomaar eentje. De Spaanse zoutmijn was destijds namelijk een van de belangrijkste zoutmijnen van deze planeet.
Door Ivan Marc 2

© Foto: Ivan Marc / Shutterstock.com

Door Naruemon Nokprom7

© Foto: Naruemon Nokprom / Shutterstock.com

In 1990 sloot men de deuren van de zoutmijn om vervolgens een nieuw stel deuren te openen… Namelijk: de deuren van Salt Mountain Cultural Park. Jawel, de Salt Mountain is nu deels omgetoverd tot museum en is dus opengesteld voor bezoekers.
Door Maria Avvakumova2

© Foto: Maria Avvakumova / Shutterstock.com

Bij een bezoek aan Salt Mountain wandel je vijfhonderd meter lang door ondergrondse zoutgalerijen, langs stalactieten en stalagmieten. Kijk goed uit waar je loopt, want het zout ligt, plakt en hangt echt o-ve-ral.
Door Ivan Marc

© Foto: Ivan Marc / Shutterstock.com

Door Naruemon Nokprom5

© Foto: Naruemon Nokprom / Shutterstock.com

Gelukkig word je tijdens een bezoek dan ook verplicht om een helm te dragen. Verder is er geen speciale kleding vereist, maar we raden je aan om je favoriete outfit en schoenen thuis te laten. Lekkende zoutwaterdruppels laten zichzelf namelijk niet zomaar verwijderen uit je kleding. En anders mag je het beschouwen als een originele souvenir.
Door Naruemon Nokprom

© Foto: Naruemon Nokprom / Shutterstock.com

Meer over:

natuur, spanje, zout
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.