Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

De betoverende roze meren (en flamingo's!) van Frankrijk

04-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5847 keer bekeken
  •  
Aigues-Mortes Door Pascale Gueret
Grote kans dat jij als wereldreiziger in spe een trip naar de Atacama-woestijn hoog op je verlanglijst hebt staan. En dat heeft hoogstwaarschijnlijk iets meer dan een klein beetje te maken met zijn roze zoutvlaktes en de bijbehorende flamingo's. Nou, wij gaan jou (en het milieu) bij deze een duur vliegticket besparen. In Frankrijk vind je namelijk ook zulke roze zoutvlaktes waar deze paradijsvogels pootjebaden. 
Fleur de sel. Ooit van gehoord? Een hint: het staat meestal op dat potje vol witte korrels, die jouw poging tot een champignon-risotto een beetje moeten opleuken. Zout dus. Het bijkomstige voordeel van het winnen van zout zijn zoutmeren. Deze kleuren namelijk magisch roze. Zo ook de Franse meren waar Fleur de sel gewonnen wordt: Les Salins du Midi in Aigues-Mortes. Het dorp dat letterlijk dode wateren betekent. Maar ze zien er gelukkig een stuk gezelliger uit dan het klinkt. Al is het alleen al omdat er ook flamingo's in de buurt ronddartelen. Oh ja, en er is een enorme witte zoutberg om te beklimmen. 
Aigues-Mortes Door Pascale Gueret2

© Foto: Pascale Gueret / Shutterstock.com

Foto: Pixelshop / Shutterstock.com
Aigues-Mortes Door pixelshop
Aigues-Mortes Door Pascale Gueret
Wat is er nog meer te doen in Aigues-Mortes?
Het is een prachtige vestingstad en daarom zal je je alleen al tijdens een simpele stadswandeling niet snel vervelen. Zowel in het historisch centrum, als rondom en bovenóp de stadsmuren en -poorten is van alles te bewonderen.
Aigues-Mortes Door IURII BURIAK

© Foto: Iurii Buriak / Shutterstock.com

Foto: Gerhard Roethlinger / Shutterstock.com
Aigues-Mortes Door Gerhard Roethlinger
Foto: Ruslan Kalnitsky / Shutterstock.com
Aigues-Mortes Door Ruslan Kalnitsky
Met minder dan tienduizend inwoners heb je er allerlei leuke restaurants en cafés, maar behoud je het pittoreske La douce France -gevoel. En Frankrijk zou Frankrijk niet zijn als er op woensdag en zondag geen brocante (rommel)markt zou zijn. Naast de charme van Aigues-Mortes, is er in en rondom het plaatsje ook van alles te doen. Met als hoofdattractie natuurlijk de eerder genoemde roze meren. 
Aigues-Mortes Door Lamax

© Foto: Lamax / Shutterstock.com

Aigues-Mortes Door Alexander Demyanenko

© Foto: Alexander Demyanenko / Shutterstock.com

Foto: Anibal Trejo / Shutterstock.com
Aigues-Mortes Door Anibal Trejo
Wat is er rondom Aigues-Mortes te doen?
De zuidelijke stad ligt ook nog eens dichtbij het strand, de Côte d'Azur en de Provence. Aigues-Mortes is dus zeer geschikt voor een extra stop in je roadtrip door Zuid-Frankrijk óf voor een uitstapje vanaf je stedentrip in Montpellier of Marseille . Verder ligt het dorpje in het moerasgebied Camargue, waar ook wilde, grijze Camargue-paarden en zwarte stieren te spotten zijn. En natuurlijk de eerdergenoemde flamingo's. Hoewel ze sporadisch overal en nergens chillen, vind je de grootste groep in het nabijgelegen natuurpark Parc Ornithologique de Pont-de-Gau. 
Meer over roadtrippen in Zuid-Frankrijk? Probeer deze route eens uit. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.