Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Witwassers kunnen voortaan tot vier jaar cel krijgen in de EU

07-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Europese vlag ANP
Personen die zich schuldig maken aan witwasactiviteiten kunnen in de hele EU tot vier jaar gevangenisstraf krijgen. Ook kan hun, maar ook bedrijven of andere juridische eenheden die zich aan witwassen hebben schuldig gemaakt, de toegang tot financiële middelen worden ontzegd. Dat zijn de lidstaten politiek overeengekomen in de strijd tegen witwassen.
De EU-landen hebben vastgelegd welke praktijken als witwassen worden beschouwd en welke sancties daartegen kunnen worden opgelegd. De regels zijn er vooral op gericht het moeilijk of onmogelijk te maken dat terreurorganisaties aan geld komen.
"Voor terroristische of andere criminele activiteiten is geld nodig. EU-breed straffen opleggen voor witwassen en de samenwerking tussen politie en justitie in de EU zo effectief mogelijk maken, helpt de geldstromen te reduceren", aldus de Bulgaarse minister van Justitie Tsetska Tsacheva. Bulgarije is de tijdelijke EU-voorzitter.
Gevecht tegen grensoverschrijdende fraude in Europa
Frauderen voor de Jihad
In de uitzending ' Frauderen voor de Jihad ' legde ZEMBLA carrouselfraude bloot en bleek grootscheepse fraude door terroristen te leiden naar Nederland.  De verdachte fraudeurs worden beschuldigd via btw-fraude meer dan 1 miljard aan belastinggeld te hebben gestolen.
Bedrijven en criminelen ontduiken in Europa jaarlijks voor zeker vijftig miljard euro aan belastingen. Dat doen ze via grensoverschrijdende transacties. Bij het transporteren van goederen naar een ander EU-land hoeft geen btw te worden betaald. De criminelen vragen btw terug, maar dragen niks af.  De schatkist loopt hierdoor miljarden mis.
sander op ec bijeenkomst
ZEMBLA en Europese Commissie
De uitzending ‘ Frauderen voor de Jihad ’ maakte een hoop los in Europa. Het trok de aandacht van het onderdeel van de Europese Commissie dat verantwoordelijk is voor het bewaken van de Europese grenzen en Europese belastingen: The EU Taxation and Customs Union. De commissie gebruikte de film tijdens een bijeenkomst om aandacht te vragen voor de problemen in Europa rond carrouselfraude.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.