Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zo lichten bedrijven belastingdiensten in Europa voor miljarden euro’s op

02-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
stop carousselfraude
Grensoverschrijdende belastingfraude kost Europese lidstaten jaarlijks zeker 50 miljard euro. Europa wil deze zogeheten carrouselfraude stoppen. Maar hoe werkt de oplichting precies?
We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld:
1. Ondernemer A in Engeland verscheept een lading mobiele telefoons naar bedrijf B in Nederland. Voor deze grensoverschrijdende transactie hoeft het bedrijf volgens de huidige regels geen btw te betalen.
2. Bedrijf B verkoopt de telefoons vervolgens aan bedrijf C dat ook gevestigd is in Nederland en brengt btw in rekening bij bedrijf C.
3. Dat bedrag zou bedrijf B eigenlijk aan de Belastingdienst moeten betalen, maar dat gebeurt niet. In plaats daarvan verdwijnt het bedrijf met het geld naar een belastingparadijs om het daar belastingvrij onder te brengen.
4. Ondertussen vraagt bedrijf C de in rekening gebrachte btw terug aan de Belastingdienst en strijkt zo dus geld op. Daarna verkoopt bedrijf C de mobiele telefoons weer terug aan bedrijf A in Engeland en omdat de mobiele telefoons weer de grens overgaan, hoeft wederom geen btw te worden betaald. Bedrijf A heeft de telefoons terug en de carrousel kan weer van voren af aan beginnen.
In onderstaande Engelse video wordt het uitgelegd:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.