Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gevecht tegen grensoverschrijdende belastingfraude in Europa: EU loopt jaarlijks 50 miljard euro mis

03-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
160 keer bekeken
  •  
europa
Bedrijven en criminelen ontduiken jaarlijks voor zeker vijftig miljard euro aan belastingen. Dat doen ze via grensoverschrijdende transacties. Bij het transporteren van goederen naar een ander EU-land hoeft geen btw te worden betaald. Er wordt dusdanig heen en weer geschoven met goederen, dat de Belastingdienst uiteindelijk geld misloopt. De criminelen vragen btw terug, maar dragen niks af. Europa wil deze zogeheten carrouselfraude aanpakken en in september wordt daarom een definitief plan voor een nieuw systeem gepresenteerd.
europa
Een voorlopige opzet van het plan kreeg al brede steun in Europa. De Europese Commissie schat dat als het nieuwe plan van kracht is, zeker veertig van de vijftig miljard euro die de Europese belastingdiensten nu jaarlijks mislopen, wel binnenkomt of wordt teruggevorderd.
Zo lichten bedrijven belastingdiensten in Europa voor miljarden euro’s op
Eenduidig btw-systeem
Een van de belangrijkste maatregelen is een eenduidig btw-systeem met dezelfde regels voor grensoverschrijdende transacties in heel Europa. De onderneming die goederen naar een ander EU-land vervoert, moet volgens de regels van het land waar de goederen heengaan worden belast. De mogelijkheid om belastingvrij goederen naar een ander EU-land te verschepen, vervalt dus. Het plan dat in september verschijnt, moet hier meer duidelijkheid over geven.
De grote uitdaging is om alle lidstaten van de EU op een lijn te krijgen. Daarom krijgen de lidstaten individueel meer mogelijkheden om eigen btw-tarieven te stellen. De Europese Commissie verwacht dat de landen elkaar onderling niet kapot zullen concurreren, omdat de btw een te belangrijke bron van inkomsten is voor de afzonderlijke lidstaten.
Beter samenwerken
Naast een eenduidig btw-stelsel moet er een goed en vooral efficiënt systeem komen waarbinnen de verschillende belastingdiensten die Europa rijk is goed kunnen communiceren en samenwerken, zodat fraude sneller en makkelijker kan worden opgespoord. Dat is nodig want het bedrag dat Europa jaarlijks in totaal misloopt is veel groter dan de vijftig miljard aan carrouselfraude. In totaal is het gat 170 miljard euro. 
In de uitzending ' Frauderen voor de Jihad ' legde ZEMBLA de carrouselfraude bloot en bleek grootscheepse fraude door terroristen te leiden naar Nederland.  De verdachte fraudeurs worden beschuldigd via btw-fraude meer dan 1 miljard aan belastinggeld te hebben gestolen.
Kijk terug: 'Frauderen voor de Jihad':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.