Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

ZEMBLA speelt hoofdrol in bijeenkomst Europese Commissie over belastingfraude

05-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
sander op ec bijeenkomst
De uitzending ‘Frauderen voor de Jihad’ over grootschalige belastingfraude van criminelen, heeft een hoop losgemaakt in Europa. Het trok de aandacht van het onderdeel van de Europese Commissie dat verantwoordelijk is voor het bewaken van de Europese grenzen en Europese belastingen: The EU Taxation and Customs Union. De commissie gebruikte de film dinsdag tijdens een bijeenkomst om aandacht te vragen voor de problemen in Europa rond grootschalige belastingfraude via zogenoemde carrouselfraude.
sander op ec bijeenkomst
Bedrijven en criminelen ontduiken in Europa jaarlijks voor zeker vijftig miljard euro aan belastingen. Dat doen ze via grensoverschrijdende transacties. Bij het transporteren van goederen naar een ander EU-land hoeft geen btw te worden betaald. De criminelen vragen btw terug, maar dragen niks af.  De schatkist loopt hierdoor miljarden mis.
Gevecht tegen grensoverschrijdende belastingfraude
Link met Nederland
In de uitzending ' Frauderen voor de Jihad ' legde ZEMBLA deze carrouselfraude bloot en bleek grootscheepse fraude met emissierechten te leiden naar Nederland. De maker van de uitzending, Sander Rietveld zal in aanwezigheid van Eurocommissaris Pierre Moscovici het onderzoek toelichten: "Moscovici heeft al in het voorjaar contact met ons gezocht omdat hij onder de indruk was van het onderzoek en omdat carrouselfraude hoog op zijn agenda staat." 
Kijk hier voor een videoverslag van de bijeenkomst: bijeenkomst EC tax fraud
sander spreekt op ec bijeenkomst
  Ander belastingstelsel
Met de vertoning van de ZEMBLA-uitzending wil de Europese Commissie aandacht vragen voor de noodzaak van een Europees belastingstelsel dat grootschalige belastingfraude voorkomt en opspoort. ZEMBLA werkte samen met de Deense onderzoeksjournalist Bo Elkjaer en maakte gebruik van zijn research naar de belastingfraude in Europa. Elkjaer geeft dinsdag een presentatie tijdens de bijeenkomst in Brussel.
sander en annette op ec bijeenkomst
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.