Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Voormalige zakenpartners Trump hielpen voortvluchtige Kazachse familie aan visums’

21-07-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
De omstreden vrienden van Trump (ANP)
Twee voormalige zakenpartners van Donald Trump hebben leden van een rijke Kazachse familie, die onder meer voor de internationale politiedienst Interpol op de vlucht waren, geholpen aan visums. Dat meldt de Amerikaanse onderzoeksjournalistieke website McClatchy. ZEMBLA ontdekte eerder al dat leden van dezelfde familie Khrapunov samen met het bedrijf Bayrock eigenaar zijn van een brievenbusfirma in Amsterdam. Vermoedelijk werd de Nederlandse brievenbusfirma gebruikt om geld wit te wassen. Donald Trump werkte jarenlang samen met Bayrock en samen bouwden ze het New Yorkse hotel TrumpSoHo.
De omstreden vrienden van Trump (ANP)
De voormalig adviseur van Trump, Felix Sater, is een van de mensen die de Kazachse familie hielp. Sater is een veroordeeld ex-crimineel en mede-eigenaar van Bayrock, het bedrijf waar Trump jarenlang zaken mee deed. 
Trump SoHo
Sater assisteerde twee stiefkinderen van de door Interpol gezochte Viktor Khrapunov.  Khrapunov en zijn familie worden door Interpol gezocht omdat ze verdacht worden op grote schaal geld te hebben witwassen. Dat zouden ze onder meer hebben gedaan door in 2013 luxe woningen te kopen in het appartementcomplex Trump SoHo, waarvan Trump mede-eigenaar is.
Zakenpartner Trump beschuldigd van witwasconstructie in Nederland’
Meer over de banden tussen Sater en Trump: Zakenpartner Trump beschuldigd van witwasconstructie in Nederland’
Viktor Khrapunov is de voormalige Minister van Energie van Kazachstan. Hij vluchtte tien jaar geleden naar Zwitserland, nadat hij en zijn vrouw beschuldigd werden van het stelen van overheidsgeld. 
Met behulp van Sater en een andere voormalige zakenpartner van Trump, Daniel Ridloff, lukte het de Kazachse familie om miljoenen te investeren in een relatief nieuw bedrijf dat biometrische machines (bijvoorbeeld een vingerafdrukmachine) levert aan vliegvelden in Amerika.
Miljoeneninvesteringen
Hetzelfde bedrijf hielp vervolgens in ieder geval drie leden van de voortvluchtige familie aan een visum om in Amerika te mogen verblijven en werken. Sater hielp de Kazachse familie ook bij tal van andere miljoeneninvesteringen in bedrijven en vastgoed.
MC Clatchy schrijft dat er geen bewijs is dat Trump zichzelf heeft gemengd in het helpen van de Kazachse familie. Maar wel is duidelijk met wat voor duistere praktijken zijn voormalige relaties zich enkele jaren geleden bezighielden.
Trump en Sater  
Trump doet op papier al bijna een decennium geen zaken meer met Sater. Maar Sater gaf zichzelf in 2010 nog uit als de adviseur van Trump en ook was hij betrokken bij een vredesvoorstel tussen de Oekraïne en Rusland begin dit jaar. Dat voorstel werd gepresenteerd door de toenmalige nationale veiligheidsadviseur van Trump, Michael Flynn. Daarnaast deed Trump dus jarenlang zaken met het bedrijf Bayrock, waarvan Sater mede-eigenaar is.
Maar Trump spreekt niet openhartig over zijn banden met de ex-crimineel Sater. Sterker nog, met een stalen gezicht verklaarde Donald Trump dat hij de omstreden Felix Sater amper kent en niet eens zou herkennen als ze in dezelfde ruimte waren.
Meer over de omstreden vrienden van Donald Trump zie je in de twee uitzendingen die ZEMBLA hierover maakte:
Deel 1: De Russen
 Deel 2: King of diamonds
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.