Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Geheime documenten over relatie tussen Trump en ex-crimineel Sater mogelijk openbaar

03-05-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
FelixSater
Met een stalen gezicht verklaarde Donald Trump dat hij de omstreden Felix Sater amper kent en niet eens zou herkennen als ze in dezelfde ruimte waren. Vreemd, want Sater is mede-eigenaar van Bayrock, het bedrijf waarmee Trump jarenlang voor miljoenen aan hotels en appartementencomplexen bouwde. Bovendien zijn ze samen te zien op verschillende foto’s die op internet circuleren. Maar Sater heeft een duister verleden en de Amerikaanse president wil daar mogelijk niet mee in verband worden gebracht. Criminaliteit, fraude en maffiapraktijken prijken op het cv van de Russische Amerikaan. Lange tijd wist Sater zijn wanpraktijken en misdrijven uit het verleden geheim te houden. Daarbij kreeg hij zelfs hulp van de FBI. Maar dankzij het mediabedrijf Forbes is dat binnenkort mogelijk helemaal verleden tijd. 
Forbes voert namelijk een rechtszaak om geheime documenten openbaar te krijgen. Deze top secret files zijn opgesteld toen Sater werd vervolgd voor witwassen en miljoenenfraude met aandelen. Sater erkende schuld en in ruil voor informatie over criminelen, kreeg hij geen gevangenisstraf. Als gevolg liggen 41 documenten over de Russische Amerikaan achter slot en grendel. Mediabedrijf Forbes probeert nu via de rechter de stukken alsnog openbaar te krijgen.

Frederick Oberlander
Het waren er ooit veel meer dan 41 documenten. Advocaat Frederick Oberlander uit New York procedeerde tot aan het Amerikaanse Hooggerechtshof om het geheime juridische dossier over Sater in de openbaarheid te krijgen. Daarin slaagde hij grotendeels. Daardoor weten we nu een stuk meer over de geheimzinnige Felix Sater.

In de jaren zeventig vertrekt de dan achtjarige Felix met zijn vader Mikhael naar Brooklyn in New York. Vader Mikhael blijkt zich bezig te houden met duistere zaken. De FBI ziet hem als leider van een criminele organisatie die werkt voor de dan internationaal gezochte Russische maffiabaas Semion Mogilevich. De autoriteiten arresteren hem voor afpersing.

Zo vader zo zoon
Zoon Felix Sater lijkt aanvankelijk een andere route te kiezen. Hij gaat studeren en op 24-jarige leeftijd is hij een succesvol handelaar op de beurs. Maar al snel lijkt het erop dat Sater hetzelfde pad bewandelt als zijn criminele vader. In 1991 belandt hij in de gevangenis na een bloederig gevecht in een bar waarbij hij iemand neersteekt met een stuk glas.


Een paar jaar later beschuldigen de autoriteiten Sater van het samenzweren met maffia met als doel witwassen en aandelenfraude. De banden met de maffia heeft Sater tot op heden altijd hardnekkig ontkend in verschillende media en vragen van ZEMBLA weigert hij te beantwoorden. Wel wordt destijds duidelijk dat Sater de sleutelrol speelt in een geraffineerd plan waarbij zeker negentien beurshandelaars en leden van vier maffiafamilies betrokken zijn. Ze verspreiden valse informatie waardoor sommige aandelen enorm stijgen. Met de fraude is zeker veertig miljoen dollar gemoeid. 

Interne mails
Sater erkent zijn rol in de fraude en sluit een deal om informatie te verstrekken over criminelen aan de FBI. Stukken over de witwaszaak en de aandelenfraude worden aangemerkt als vertrouwelijk. Doordat niemand iets over zijn verleden weet, kan Sater makkelijk terugkeren in de zakelijke wereld. Dat doet hij en in 2003 voegt hij zich bij Bayrock, het bedrijf waar Trump vervolgens onder meer het Trump SoHo hotel in New York mee bouwt.

De vraag is nu in hoeverre Trump op de hoogte was van het criminele verleden van zijn toenmalige zakenpartner. Sinds december 2007 weet hij er in ieder geval van. Toen onthulde de New York Times de misdrijven die Sater heeft gepleegd. Trump zei de zaak uit te gaan zoeken, maar bleek weinig problemen te hebben met het criminele verleden van zijn zakenpartner. Integendeel: uit documenten van het bedrijf Bayrock blijkt dat Trump er wel degelijk kennis van had. Zo schrijft Sater in een mail aan een investeerder dat Trump de situatie wilde gebruiken om meer geld voor zichzelf te eisen. Sater schrijft ook in een mail aan zijn collega’s: “Donald is happy with me.”

Onderste steen boven
Mediabedrijf Forbes vindt dat het Amerikaanse publiek het recht heeft om meer inzicht te krijgen in de banden die hun president had of heeft met Felix Sater. Om de onderste steen eindelijk boven te krijgen, heeft Forbes daarom in maart dit jaar bij de rechter geëist om de geheime documenten alsnog openbaar te maken. De beslissing van de rechter is nog niet bekendgemaakt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.