Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Zakenpartner Trump beschuldigd van witwasconstructie in Nederland

03-05-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
sater-en-trump

Nederlandse brievenbusfirma’s onderdeel miljoenenfraude
Het Amerikaanse vastgoedbedrijf Bayrock waarmee Donald Trump hotels en appartementencomplexen bouwde, gebruikte Nederlandse brievenbusfirma’s in een netwerk dat ervan verdacht wordt geld te hebben witgewassen. Uit onderzoek van ZEMBLA blijkt dat Bayrock in 2007 een bedrijfsconstructie in Nederland heeft opgezet, waarmee $1,5 miljoen dollar zou zijn weggesluisd. Bayrock wordt in New York ook beschuldigd van grootschalige belastingfraude. Deze belastende informatie kan Donald Trump in grote problemen brengen stelt advocaat F. Oberlander, die namens de staat New York een rechtszaak tegen Bayrock voert: “De maximale gevangenisstraf zou dertig jaar zijn. Dan zit je dus echt in de problemen.” 
Medeaansprakelijk
Donald Trump werd in 2005 voor 18% mede eigenaar van appartementencomplex Trump SoHo. Bayrock, de andere eigenaar, wordt beschuldigd van grootschalige financiële fraude o.a. met Trump SoHo. Volgens Amerikaans recht is Trump hierdoor medeaansprakelijk voor de criminele activiteiten van Bayrock, concludeert Oberlander: “Iedereen die een bedrijf bestuurt door middel van criminele activiteiten is schuldig aan een misdrijf. Iedereen die daar weet van heeft en er bij helpt is schuldig aan samenzwering tot een misdrijf. Zij gaan naar de gevangenis.”
Vertrouwelijke e-mailwisseling
Bayrock wil aan ZEMBLA alleen laten weten dat de Nederlandse bedrijfsconstructie is opgezet op advies van een extern advocatenkantoor. ZEMBLA ontdekt dat het om het kantoor van Bracewell & Giuliani gaat. Rudy Giuliani, oud-burgemeester van New York en destijds mede-eigenaar van dat advocatenkantoor, is een vertrouweling van Trump.
ZEMBLA beschikt over een e-mailwisseling tussen het advocatenkantoor en de Nederlandse bestuurder van een trustkantoor in Amsterdam waarin staat wie de daadwerkelijke eigenaren van de Nederlandse constructie zijn, namelijk de directeur van Bayrock en de Kazachstaanse familie Khrapunov.
Kazbay
Viktor Khrapunov is een voortvluchtige oud-burgemeester en gouverneur uit Kazakhstan. De Kazachstaanse overheid beschuldigt Khrapunov ervan honderden miljoenen aan staatseigendommen te hebben gestolen. Bayrock en de familie van Khrapunov richten in 2007 samen de Nederlandse onderneming KazBay B.V. op. ZEMBLA beschikt over de oprichtingsakte, bankafschriften en interne communicatie waaruit blijkt hoe de vermoedelijke witwasconstructie is opgezet. “De constructie was bedoeld om miljoenen dollars vanuit New York naar Europa te krijgen. Door Kazbay. Dat was een witwaskanaal”, aldus advocaat Oberlander.
Crimineel verleden verzwegen
De Nederlandse bestuurder van KazBay B.V. zegt tegen ZEMBLA niet op de hoogte te zijn van de dubieuze achtergronden van zijn cliënten. In 2007, het jaar dat de Nederlandse brievenbusfirma’s zijn opgericht, worden de beschuldigingen over de criminele activiteiten van Viktor Khrapunov publiekelijk bekend. Ook wordt dan duidelijk dat Felix Sater, één van de eigenaren van Bayrock, zijn criminele verleden en zijn banden met de maffia heeft verzwegen.
Russische politici
De Nederlandsche Bank maakt zich al jaren zorgen over de naleving van wetgeving van Nederlandse trustkantoren. Meer dan de helft van de door DNB onderzochte kantoren overtreedt namelijk de voorschriften zoals het zorgvuldig screenen van hun cliënten. Uit onderzoek van de toezichthouder blijkt dat er honderden politici uit Rusland en Kazachstan gebruik maken van Nederlandse trustkantoren. Frank Elderson, directeur van de Nederlandsche Bank: “Er staat nergens in de wet dat je zaken moet doen met een ex-politieke hotemetoot uit Rusland of wat voor hoog risicoland dan ook.”
De Financial Times onthulde een half jaar geleden dat de familie Khrapunov in 2013 drie appartementen in Trump SoHo heeft gekocht ter waarde van 3,1 miljoen dollar. Trump profiteerde als mede-eigenaar van deze aankoop. Het Witte Huis, de Trump Organization en Viktor Khrapunov willen niet ingaan op vragen van ZEMBLA.

In de uitzending ‘ De omstreden vrienden van Donald Trump: deel 1 - de Russen ’ onderzoekt ZEMBLA hoe compromitterend deze dubieuze zakenrelaties zijn voor de 45ste president van de Verenigde Staten.

Samenstelling: Sander Rietveld
Research: Annette Schätzle
Eindredactie: Manon Blaas
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.