Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vervalst medicijn tegen beenmergkanker teruggeroepen

26-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
De bittere pil vrouw apotheek
De bittere pil scant verpakking
De gezondheidsinspectie waarschuwt voor een vervalste partij medicijnen tegen beenmergkanker. Het gaat om het middel Jakavi dat door een beperkte groep patiënten wordt gebruikt. Een groothandel in Duitsland heeft ontdekt dat er vervalsingen in omloop zijn. Een deel van de vervalsingen is waarschijnlijk ook al bij Nederlandse patiënten terechtgekomen.

Het is met zekerheid vastgesteld dat het doosje en de blister vervalst is, meldt de inspectie
“Wat doen farmaceutische bedrijven tegen vervalsingen?”
Jakavi een geneesmiddel dat gebruikt wordt door mensen met een zeldzame vorm van beenmergkanker, myelofibrose. Het medicijn wordt alleen op recept verstrekt, via apotheken in het ziekenhuis. Patiënten krijgen het middel vaak mee naar huis. Er zijn alleen vervalste verpakkingen van 15 milligram aangetroffen.
'De bittere pil'
In de ZEMBLA-uitzending ‘De bittere pil’ komt naar voren dat veel van onze pillen in India en China worden gemaakt. ZEMBLA laat voorbeelden zien van farmaceutische bedrijven in India die tijdens de productie van geneesmiddelen of met testresultaten gemanipuleerd hebben. Hiervan zijn ook pillen op de Nederlandse markt gekomen. Volgens Huub Schellekens, hoogleraar farmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Utrecht kon deze fraude ontstaan “omdat toezicht ontbrak en er ontzettend veel geld te verdienen valt.”
Kijk hier een fragment uit de 'De bittere pil':

Meer over:

de bittere pil
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.