Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Wat doen farmaceutische bedrijven tegen vervalsingen?

18-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
De bittere pil vrouw apotheek
De Nederlandse Douane probeert in internationaal verband door criminele vervalste medicijnen te onderscheppen. Uit de meest recente cijfers blijkt dat in september 2017 25 miljoen potentieel gevaarlijke geneesmiddelen uit 123 landen in beslag zijn genomen. Ook de farmabedrijven proberen al jarenlang productvervalsing en criminaliteit tegen te gaan.
Om ervoor te zorgen dat vervalste geneesmiddelen niet terechtkomen bij legale aanbieders van medicijnen heeft de Europese Unie de Richtlijn vervalsingen (2011/62) opgesteld. Hierin staan maatregelen om de productie van vervalste medicijnen en grondstoffen tegen te gaan.
'Tips hoe je vervalste medicijnen online en in de apotheek herkent'
Los van het Europese logo op websites, krijgt elk geneesmiddel vanaf 2019 een unieke code die in de apotheek wordt gescand. Als het serienummer ooit is verkocht of niet is geregistreerd, waarschuwt het systeem de apotheker en wordt het niet verkocht. De code is alleen vereist voor medicijnen waar artsen recepten voor moeten uitschrijven. Medicijnen zonder recept vallen hier niet onder. 

Terugroepacties
Op de website van de beroeps- en brancheorganisatie voor apothekers (KNMP) staan alle teruggeroepen geneesmiddelen.
Mocht je een vermoeden hebben dat een website illegale medicijnen verhandelt dan is er het Meldpunt IGJ . Daarnaast weten ook de apothekers van alle terugroepacties en moeten deze informatie minimaal vijf jaar bewaren.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.