Zembla

De bittere pil

16-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1084 keer bekeken
  •  
Bittere pil 3
De Duitse kankerpatiënt Petra slikt het geneesmiddel Sutent. Met succes. Het medicijn houdt de tumorgroei in haar nieren al jaren tegen. Als Petra met een nieuwe verpakking Sutent begint, blijkt het middel ineens niet meer te werken.  
Haar tumor groeit sterk en anders dan voorheen heeft Petra geen zware bijwerkingen. Haar arts komt tot de schokkende conclusie: Petra heeft een vervalst kankermedicijn geslikt. Omdat er geen of te weinig werkzame stof in de pil zat kon de tumor van Petra ongehinderd groeien. Hoe komt het vervalste Sutent in haar Duitse apotheek? En kan dit ook in Nederland gebeuren? Liggen er illegale geneesmiddelen in Nederlandse apotheken?
ZEMBLA onderzoekt de kwaliteit van onze geneesmiddelen en hoe die wordt bewaakt.
ZEMBLA - De bittere pil - woensdag 18 april - 21.15 uur - BNNVARA - NPO2
Regie: Jos van Dongen
Research: Annette Schaetzle
Eindredactie: Manon Blaas
In deze uitzending 'De bittere pil' zegt de Duitse arts Staehler dat Sutent niet in doordrukstrips verkocht wordt. Dat is het geval in o.a. Duitsland en België. In Nederland wordt Sutent wel in blisterverpakkingen verkocht.
Lees het transcript van de uitzending.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.