Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Tilburg wil boete voor zijn en neemt maatregelen bij kunstgrasvelden

28-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kunstgras
De gemeente Tilburg investeert 300.000 euro om te voorkomen dat rubberkorrels buiten kunstgrasvelden geraken. Dat schrijft het Brabants Dagblad. In Enschede kreeg Sportaal, een beheerder van kunstgrasvelden, een boete vanwege de verspreiding van kunstgraskorrels.

Sportaal moest na een rechtszaak 10.000 euro boete betalen, waarvan de helft voorwaardelijk werd opgelegd. Tilburg is beheerder van 23 sportvelden met kunstgras en wil zo’n boete voor zijn en neemt daarom met spoed maatregelen.

Kantplanken en schoonlooproosters
De gemeente plaatst volgens het BD onder meer kantplanken rond de voetbalvelden en er komen schoonlooproosters voor de schoenen. “Bij een aantal verenigingen worden in het riool of de drainage filters geplaatst om de korrels tegen te houden.”

In het geval van Sportaal in Enschede oordeelde de rechtbank de beheerder van kunstgrasvelden de wet bodembescherming heeft overtreden. De beheerder heeft onvoldoende gedaan om vervuiling van de omgeving van de kunstgrasvelden tegen te gaan. Het was de eerste keer dat justitie om een dergelijke reden een rechtszaak voerde tegen een sportclub.

Tot op de bodem
In de ZEMBLA uitzending ‘Tot op de bodem’ uit 2017 blijkt dat de bodem onder verschillende kunstgrasvelden in Nederland verontreinigd is doordat rubberkorrels die PAK’s en zware metalen bevatten, van de velden geraken en in de bodem terechtkomen.

In de uitzending blijkt dat Recycling Netwerk aangifte heeft gedaan tegen verschillende partijen in de kunstgrasketen. Het Openbaar Ministerie heeft de aangifte sindsdien in onderzoek.

Het OM zei eerder over de gevolgen van rubberkorrels in het milieu: “Rubbergranulaat in de bodem leidt tot verhoogde concentraties zink, kobalt, PAK’s en minerale olie, waarvan effecten zijn te verwachten op het ecosysteem.”

Aangifte
De vervolging van Sportaal is een onderdeel van de totale aangifte die Recycling Netwerk in 2017 indiende. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog of andere partijen vervolgd gaan worden. Ook beschuldigingen als ‘bodemvervuiling’ zijn nog in onderzoek.

Er zijn bijna 2000 kunstgrasvelden in Nederland die momenteel gevuld zijn met rubberkorrels.

Kijk 'Tot op de bodem' terug:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.