Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

OM start eerste rechtszaak tegen beheerder van kunstgrasvelden

20-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
Kunstgras 3 Tot op de bodem

Het Openbaar Ministerie heeft na lang onderzoek besloten de beheerder Sportaal van kunstgrasvelden in Enschede strafrechtelijk te vervolgen wegens overtreding van de wet bodembescherming. Dat bevestigt officier van justitie Luuk Boogert aan ZEMBLA. Het is de eerste keer dat justitie om een dergelijke reden een rechtszaak begint tegen een sportclub.

Rubberkorrels zouden van het kunstgras op de sportvelden in de bodem terecht zijn gekomen en voor verontreiniging hebben gezorgd. Het OM verwijt Sportaal dat het de zorgplicht ten opzichte van de bodem niet na is gekomen, want rubberkorrels mogen niet naast het veld terechtkomen. 

Tot op de bodem
In de ZEMBLA uitzending ‘Tot op de bodem’ uit 2017 blijkt dat de bodem onder verschillende kunstgrasvelden in Nederland verontreinigd is doordat rubberkorrels die PAK’s en zware metalen bevatten, van de velden geraken en in de bodem terechtkomen.

ZEMBLA kreeg tientallen rapporten in handen waaruit dit blijkt. In de uitzending blijkt dat Recycling Netwerk aangifte heeft gedaan tegen verschillende partijen in de kunstgrasketen. Het Openbaar Ministerie heeft de aangifte sindsdien in onderzoek. Donderdag zou de eerste rechtszaak in het dossier beginnen, tegen Sportaal. Maar de zaak is uitgesteld, onder andere omdat een raadsman ziek was. Er is nog geen nieuwe datum bekend.

'Bom onder alle kunstgrasvelden'
Advocaat Rob Oude Breuil, die Sportaal bijstaat, noemt tegenover Tubantia het strafproces niet alleen een uniek proefproces, maar ook onbegrijpelijk. “Deze zaak legt een bom onder alle kunstgrasvelden in Nederland. Als het tot een veroordeling komt kun je alle clubs en veldbeheerders wel voor de rechter slepen.” Het OM ontkent dat het om een proefproces gaat.

Kijk het interview dat ZEMBLA eerder had met het OM over de aangifte van Recycling Netwerk

De vervolging van Sportaal is een onderdeel van de totale aangifte die Recycling Netwerk in 2007 indiende. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog of andere partijen vervolgd gaan worden. Ook beschuldigingen als ‘bodemvervuiling’ zijn nog in onderzoek. Vooralsnog draait de zaak alleen om het niet nakomen van de zorgplicht ten opzichte van de bodem. Volgens Boogert is nog niet duidelijk wanneer het onderzoek naar andere partijen is afgerond.


Bekijk de uitzending 'Tot op de bodem':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.