Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Raad van State: Minister moet snel besluit nemen over granulietstort Over de Maas

08-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
stientje van veldhoven

De minister van Infrastructuur en Waterstaat moet uiterlijk 24 april om 12.00 uur ‘s middags een besluit hebben genomen over het handhavingsverzoek in de kwestie rond de granulietstort in Over de Maas. Dat heeft de Raad van State zojuist uitgesproken. 
 

Komt het besluit te laat, dan moet het ministerie voor iedere dag dat het ultimatum wordt overschreden een dwangsom betalen van 100 euro. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat had zeven dagen om een besluit te nemen over een officieel handhavingsverzoek dat de gemeente had ingediend. 

Het handhaven zou wat de gemeente betreft neerkomen op het per direct stilleggen van het storten van granuliet in Over de Maas. 

Ministerie wilde uitstel
Het ministerie zei meer tijd nodig te hebben voor de beoordeling van het handhavingsverzoek, vanwege de coronacrisis. Daar nam de gemeente geen genoegen mee, omdat de stort van granuliet in natuurplas Over de Maas gewoon doorgaat en onomkeerbaar is. Om het ministerie te dwingen om sneller een besluit te nemen om wel of niet te handhaven, stapte de gemeente West Maas en Waal naar de Raad van State.

Lees ook: 'Deskundige verbijsterd over Kamerbrief minister over granulietstort'

De rechter van de Raad van State noemt de beslistermijn van zeven dagen ‘niet onredelijk’. Bovendien erkent de voorzieningenrechter dat er spoed nodig is vanwege ‘het hoge tempo waarin de werkzaamheden ter plaatse worden verricht’. 

Er zijn volgens deskundigen mogelijk gezondheidsrisico’s aan de stort van granuliet in de natuurplas en ligt het granuliet eenmaal in de plas, dan is het er niet meer uit te halen. Ook vanwege die factoren, vindt de voorzieningenrechter dat het ministerie snel een besluit moet nemen.

Niet het juiste certificaat
Volgens de gemeente West Maas en Waal heeft het bedrijf Graniet Import Benelux niet het juiste certificaat om granuliet te mogen storten en moeten Rijkswaterstaat en het ministerie daarom handhaven. “En er wordt een waarschijnlijk schadelijke stof aan het granuliet toegevoegd”, aldus wethouder Ans Mol.

Daarmee doelt ze op de stof flocculant. Bij afbraak van dit flocculant kan er een kankerverwekkende stof vrijkomen.

Rectificatieverplichting Zembla 

De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 31 augustus 2022 geoordeeld dat Zembla onrechtmatig (want niet met de van Zembla te verwachten zorgvuldigheid) tegenover het bedrijf Graniet Import Benelux (ook handelend onder de naam Bontrup) heeft gehandeld door de door Gustaaf Biezeveld gedane uitspraken over het opzettelijk plegen van strafbare feiten door het bedrijf Bontrup in de uitzending van 6 februari 2020 op te nemen. Dit echter zonder voldoende feitelijke basis en op de ongenuanceerde en onvoorwaardelijke wijze zoals Zembla dat toen heeft gedaan. De rechtbank Den Haag heeft BNNVARA / Zembla bevolen deze rectificatie te plaatsen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.