Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gemeente stapt naar Raad van State in strijd tegen granulietstortingen in natuurplas

27-03-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
Afvaldump door Rijkswaterstaat foto

De gemeente West Maas en Waal wil Rijkswaterstaat en het ministerie dwingen tot actie in de kwestie rond granulietstortingen in natuurplas Over de Maas en stapt daarom naar de Raad van State.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat hadden zeven dagen om een besluit te nemen over een officieel handhavingsverzoek dat de gemeente had ingediend. Het handhaven zou neerkomen op het per direct stilleggen van het storten van granuliet in Over de Maas. Maar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft gezegd meer tijd nodig te hebben voor de beoordeling van het handhavingsverzoek, vanwege de coronacrisis. 

Volksgezondheid
“Dit gaat ook over volksgezondheid’’, zegt wethouder Ans Mol. Haar gemeente laat het er niet bij zitten. Ze gaat bij de Raad van State in beroep om af te dwingen dat het ministerie met spoed alsnog het handhavingsverzoek moet beoordelen. Om te zorgen dat de zaak niet lang bij de Raad van State blijft liggen, vraagt de gemeente in een voorlopige voorziening om een snelle uitspraak van de Raad van State. 

“Alles ligt stil in Nederland, maar het storten van granuliet gaat gewoon door. Zonder een uitspraak over het handhavingsverzoek kunnen we niks. Het gaat om een spoedsituatie en de volksgezondheid is er mee gemoeid. Die argumenten zullen we aandragen”, aldus Mol.

Schadelijke stof
Volgens de gemeente West Maas en Waal heeft het bedrijf Graniet Import Benelux niet het juiste certificaat om granuliet te mogen storten en moeten Rijkswaterstaat en het ministerie daarom handhaven. “En er wordt een waarschijnlijk schadelijke stof aan het granuliet toegevoegd”, aldus wethouder Ans Mol. 

Daarmee doelt ze op de stof flocculant. Bij afbraak van dit flocculant kan er een kankerverwekkende stof vrijkomen.

Minister belde met wethouder
De minister belde wethouder Ans Mol onlangs om te laten weten dat ze verbaasd was over het handhavingsverzoek, omdat de gemeente met het ministerie samenwerkt aan een onderzoek naar granuliet. 

Een onafhankelijk bureau zal in opdracht van het ministerie en de gemeente een review uitvoeren van alle onderzoeken die er zijn over de mogelijke schadelijkheid van granuliet. “Dat kan leiden tot een lange termijn oplossing, maar doet niets voor de korte termijn. Die review is gepland voor juni. Dan ligt alles al in Over de Maas. Dan valt er niets meer stil te leggen.” 

Volgens de wethouder, had de minister na die uitleg begrip voor het handhavingsverzoek van de gemeente. “Maar ze zei nog steeds dat er voor haar geen argumenten zijn op dit moment om de stort stil te kunnen leggen.”

Kijk de uitzending over dit onderwerp: 'De afvaldump door Rijkswaterstaat':

Rectificatieverplichting Zembla 

De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 31 augustus 2022 geoordeeld dat Zembla onrechtmatig (want niet met de van Zembla te verwachten zorgvuldigheid) tegenover het bedrijf Graniet Import Benelux (ook handelend onder de naam Bontrup) heeft gehandeld door de door Gustaaf Biezeveld gedane uitspraken over het opzettelijk plegen van strafbare feiten door het bedrijf Bontrup in de uitzending van 6 februari 2020 op te nemen. Dit echter zonder voldoende feitelijke basis en op de ongenuanceerde en onvoorwaardelijke wijze zoals Zembla dat toen heeft gedaan. De rechtbank Den Haag heeft BNNVARA / Zembla bevolen deze rectificatie te plaatsen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.