Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Officieel handhavingsverzoek ingediend om granulietstort Over de Maas te stoppen

16-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
De afvaldump door Rijkswaterstaat - over de maas

De gemeente West Maas en Waal heeft bij Rijkswaterstaat en bij de Inspectie Leefomgeving en Transport een officieel handhavingsverzoek ingediend om het storten van granuliet in natuurplas Over de Maas per direct stil te leggen. Volgens de gemeente heeft het bedrijf Graniet Import Benelux niet het juiste certificaat om granuliet te mogen storten en moeten de partijen daarom handhaven. “En er wordt een waarschijnlijk schadelijke stof aan het granuliet toegevoegd”, zegt wethouder Ans Mol. 

Daarmee doelt ze op de stof flocculant. Bij afbraak van flocculant komt er een kankerverwekkende stof vrij.

7 dagen
De gemeente geeft Rijkswaterstaat en de inspectie zeven dagen om een besluit te nemen over handhaving. Wanneer er niks gebeurt of handhaving uitblijft, overweegt de gemeente een stap naar de rechter. 

Ans Mol wil dat de stort zo snel mogelijk stopt: “Wij hebben een zorgplicht en die zegt ons, bij twijfel niet doen. Zolang er geen zekerheid over schadelijkheid is, moet je ermee stoppen. Dat is het omgekeerde van de houding die het ministerie heeft.” 

Gesprek met minister
Na het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer had wethouder Mol een gesprek met de minister. Die stelde voor om samen met de gemeente een review te doen. Dat wil zeggen dat alle bestaande onderzoeken naar granuliet door een onafhankelijk bureau worden bekeken. 

Ans Mol zegt dat ze daar best aan mee wil werken, maar dat de gemeente West Maas en Waal er nu weinig mee opschiet. “Het grote probleem is dat we op zijn vroegst pas in juni een uitslag van de review hebben. Het is prima dat we kijken hoe we in de toekomst met granuliet om moeten gaan. Maar nu hebben we daar niks aan. Er ligt veel stil in Nederland, maar dat lijkt niet te gelden voor de stort van granuliet in Over de Maas. Die gaat gewoon door.”

Afgelopen week dienden Kamerleden verschillende moties in over de granulietstortingen in Over de Maas. Dinsdag zou daarover gestemd worden. Maar in verband met de uitbraak van het coronavirus, gaat de stemming in de Tweede Kamer niet door.

Reactie GroenLinks
In een reactie op Twitter zegt GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger: "We wachten als Kamer nog steeds op het certificaat waaruit blijkt dat deze granulietstort legaal is. Ook is er géén onderzoek gedaan naar de ecologische impact van de granulietstort. Wat ons betreft wordt de stort z.s.m. stilgelegd.

Rectificatieverplichting Zembla 

De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 31 augustus 2022 geoordeeld dat Zembla onrechtmatig (want niet met de van Zembla te verwachten zorgvuldigheid) tegenover het bedrijf Graniet Import Benelux (ook handelend onder de naam Bontrup) heeft gehandeld door de door Gustaaf Biezeveld gedane uitspraken over het opzettelijk plegen van strafbare feiten door het bedrijf Bontrup in de uitzending van 6 februari 2020 op te nemen. Dit echter zonder voldoende feitelijke basis en op de ongenuanceerde en onvoorwaardelijke wijze zoals Zembla dat toen heeft gedaan. De rechtbank Den Haag heeft BNNVARA / Zembla bevolen deze rectificatie te plaatsen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.