Zembla

Per direct stoppen met granulietstort is mogelijk zegt GIB, wethouder verbaasd

08-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Over de maas

© ANP

De granulietstort in natuurplas ‘Over de Maas’ kan onmiddellijk worden stopgezet, dat zegt Granuliet Import Benelux (GIB) donderdag in een persbericht. Wethouder Ans Mol van gemeente West Maas en Waal is verbaasd door het plotselinge voorstel. “Het moment bevreemdt me wel. Ik had verwacht dat ze daar dan maandag tijdens de rechtszitting mee waren gekomen.”

De gemeente kwam maandag tot een akkoord met het bedrijf Nederzand om de stort zo snel mogelijk stil te leggen. Tijdens de rechtszitting over de granulietstort die door de gemeente was aangespannen, kwam Nederzand met het aanbod om binnen enkele weken te stoppen totdat een extern onderzoek van onderzoeksbureau Arcadis naar de schadelijkheid van granuliet is afgerond.

“Toen zei de advocaat van GIB nog: wij zijn hier geen partij in en wij bemoeien ons hier niet mee, even vrij vertaald”, zegt wethouder Mol. “Dus het verrast me dat ze twee dagen later dan ineens zeggen: nou wij willen ook stoppen met de toepassing.”

Cruciale rekenfout
Gemeente West Maas en Waal spande eerder al een kort geding aan om de granulietstort stil te leggen. Dat verloor de gemeente. Vervolgens onthulde Zembla in september dat Rijkswaterstaat een cruciale rekenfout had gemaakt. Vanwege die rekenfout stapte de gemeente opnieuw naar de rechter.

Een opmerkelijk gevolg van het besluit tussen de gemeente en Nederzand is dat het onderzoek van Arcadis mogelijk moeilijker is uit te voeren is. Arcadis moet namelijk nog drie scheepsladingen onderzoeken. Toch hapte de gemeente maandag toe. De wethouder gaf toen aan dat het belangrijkste is dat er niet meer gestort wordt.

‘Zekerheid voor de toekomst’
De uitspraak van GIB roept nieuwe vragen op bij de wethouder over het verdere verloop van het onderzoek. “Aan de ene kant zijn we natuurlijk heel blij”, reageert Ans Mol. “Maar als dit betekent dat het onderzoek niet helemaal afgerond kan worden, dat is ook niet handig.”

Volgens de wethouder is dat het dilemma waar ze nu in zitten. “Ik wil dat de stort het liefst zo snel mogelijk stopt, maar we moeten ook zekerheid hebben voor de toekomst.”

Het persbericht van Granuliet Import Benelux (GIB):

Rectificatieverplichting Zembla 

De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 31 augustus 2022 geoordeeld dat Zembla onrechtmatig (want niet met de van Zembla te verwachten zorgvuldigheid) tegenover het bedrijf Graniet Import Benelux (ook handelend onder de naam Bontrup) heeft gehandeld door de door Gustaaf Biezeveld gedane uitspraken over het opzettelijk plegen van strafbare feiten door het bedrijf Bontrup in de uitzending van 6 februari 2020 op te nemen. Dit echter zonder voldoende feitelijke basis en op de ongenuanceerde en onvoorwaardelijke wijze zoals Zembla dat toen heeft gedaan. De rechtbank Den Haag heeft BNNVARA / Zembla bevolen deze rectificatie te plaatsen.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.