Zembla
Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Granulietstort stopt tijdelijk, burgercollectief niet blij

5 okt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
Afvaldump door Rijkswaterstaat foto
De granulietstort in natuurplas ‘Over de Maas’ wordt zo snel mogelijk stilgelegd totdat een extern onderzoek van onderzoeksbureau Arcadis afgerond is. Dat meldt de Gelderlander op basis van een akkoord tussen gemeente West Maas en Waal en het bedrijf Nederzand. Over één week moet duidelijk zijn wat Arcadis nodig heeft om goed onderzoek te doen.

Gemeente West Maas en Waal spande eerder al een kort geding aan om de granulietstort stil te leggen. Dat verloor de gemeente. Vervolgens onthulde Zembla in september dat Rijkswaterstaat een cruciale rekenfout had gemaakt. De rechter had de verkeerde gegevens gewogen en dus besloot de gemeente na deze ontdekking opnieuw naar de rechter te stappen. 

Lees ook: Rijkswaterstaat maakt cruciale rekenfout bij omstreden granulietstort

Halverwege de rechtszitting vandaag kwam het zandwinningsbedrijf Nederzand met een aanbod om de stort te stoppen. 

Opmerkelijk gevolg is dat dit besluit ervoor kan zorgen dat het onderzoek moeilijker uit te voeren is, aldus de Gelderlander. Arcadis moet namelijk nog drie scheepsladingen onderzoeken. Toch hapte de gemeente toe. “Voor ons is het belangrijkste dat er niet nog meer gestort wordt’’, sprak wethouder Ans Mol in de rechtszaal. “Elke lading die niet doorgaat, is winst.” 

‘Grote gemiste kans’
Het burgercollectief Dreumel is niet blij met het optreden van haar gemeente en laat aan Zembla weten: “Helaas is de discussie over nuttige toepassing, de zorgplicht en grond helemaal verlaten en gaat het nu alleen nog over polyacrylamide. Wij vinden dat een grote gemiste kans. We begrijpen niet dat de gemeente bovendien zo de nadruk op de review legt. Hoe kun je nu enerzijds zeggen dat je je zo druk maakt over de lange termijn en tegelijkertijd bij voorbaat instemmen met een review die dat niet onderzoekt?" 

Advocaat Julian Kevelam van de gemeente: "Naast de voorlopige voorziening loopt er nog een bodemprocedure. Daar komen al deze thema’s aan de orde. Deze procedure was er uitsluitend op gericht om de stort zo snel mogelijk te stoppen."

De conclusie van Arcadis wordt half december verwacht. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA