Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Patiënten met complexe psychiatrische problemen nog steeds niet geholpen

07-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4250 keer bekeken
  •  
Fotot GGZ
Patiënten met complexe psychiatrische problemen worden nog steeds regelmatig afgewezen voor behandeling door ggz-instellingen. Volgens hoogleraar psychiatrie Jim van Os gaat het om een groeiende groep patiënten die geen passende zorg krijgt omdat ze ‘te complex of te crisisgevoelig’ zijn, meldt het onderzoeksjournalistieke platform Pointer.

Van Os pleit voor een acceptatieplicht, zodat deze patiënten niet langer tussen wal en schip vallen. "De eerste hulp heeft een acceptatieplicht om iemand die bloedend binnenkomt te behandelen. Ik zou niet inzien waarom het in de ggz anders zou moeten zijn."

Van Os vindt ook dat er een systeem moet komen waarbij patiënten met de ernstigste klachten als eerste geholpen worden, omdat het levensbedreigend kan zijn als zij te lang moeten wachten op zorg. Nu is het zo dat patiënten die meerdere problemen tegelijkertijd hebben, zoals een eetstoornis of een verslaving in combinatie met een depressie, vaak nergens terecht kunnen voor een passende behandeling.

Van Os: "Er zijn zo'n tienduizend ggz-instellingen in Nederland en die kunnen hun eigen patiënten grotendeels selecteren. Als iemand een depressie heeft, wordt die wel behandeld. Maar als iemand een depressie en nog iets anders heeft, dan zegt men nee."

Martijn wil een huisje

Zembla besteedde in eerdere uitzendingen aandacht aan de problematiek rondom de hulp voor patiënten met meervoudige psychiatrische problemen. In 'Martijn wil een huis met een tuintje' uit 2016 blijkt al dat de psychiatrische instelling GGZ Oost Brabant geen patiënten met complexe casuïstiek kan behandelen. De uitzending gaat over zo’n patiënt, de dan 23-jarige Martijn. Martijn heeft Asperger, een  ernstige vorm autisme die, gecombineerd met zijn drugsgebruik, heftige psychosen tot gevolg heeft.

Gegijzeld door anorexia

Ook de uitzending 'Gegijzeld door anorexia' gaat over patiënten met meerdere psychiatrische problemen. In de uitzending blijkt dat een deel van de anorexiapatiënten amper herstelt. Van de 5600 anorexiapatiënten die Nederland telt, herstelt 30 procent maar gedeeltelijk en 26 procent niet. Psycholoog Peer van der Helm vertelt in de uitzending: ”Het gaat vaak om meisjes die behalve anorexia ook nog aan andere psychiatrische problemen lijden en voor wie het heel moeilijk is om een goede behandelplek te vinden.” Anorexia is de dodelijkste psychiatrische ziekte die jaarlijks tussen de 275 en 550 levens eist. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.