Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Gegijzeld door anorexia

11-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6712 keer bekeken
  •  
Anorexia is nog altijd de dodelijkste, psychiatrische aandoening. ZEMBLA spreekt met de vaders van Ira en Nora die eerder aan de ziekte overleden. Volgens ouders die ZEMBLA spreekt, ging het in de eetklinieken die hun dochters bezochten - vanwege de besmettelijkheid van de ziekte - alleen maar van kwaad tot erger. Soms zijn patiënten zo suïcidaal dat behandelaars er radeloos van worden. Ze weten niets anders meer dan de meisjes vastbinden en met dwangvoeding in leven houden.

ZEMBLA komt in contact met een jonge anorexiapatiënte die na een jarenlange strijd tegen haar ziekte, euthanasie nog als enige uitweg ziet. Haar behandelaars vinden ook dat de vrouw - die naast anorexia ook nog andere psychiatrische aandoeningen heeft - uitzichtloos en ondraaglijk lijdt. Minister Hugo de Jonge wil de anorexiazorg in Nederland verbeteren. Hij richtte hiervoor een commissie op, die deze maand met aanbevelingen komt.

ZEMBLA onderzoekt in een extra lange uitzending: Wat maakt deze groep zo moeilijk te behandelen en waarom sterven er meisjes aan deze, voor sommigen, onbegrijpelijke ziekte?

Gegijzeld door anorexia

Woensdag 16 oktober om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Regie & samenstelling: Hetty Nietsch

Research: Simone Tangelder

Journalist Koos Neuvel, een van de vaders in deze uitzending die zijn dochter verloor, heeft zijn ervaringen en die van andere ouders beschreven in: ‘Nora & Co.’ Het boek verschijnt op 18 oktober, op de sterfdag van Nora.

Lees de reacties van de klinieken waar de hoofdpersonen in de uitzending verbleven/verblijven en de reactie van de inspectie:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.