Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ongewenste opmerkingen op Tinder aan banden gelegd

01-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
251 keer bekeken
  •  
tinder5_persbericht

Datingapp Tinder wil het taalgebruik op de app reguleren. De app introduceert in Nederland twee functies waarmee ongewenst taalgebruik aan banden wordt gelegd. Het bedrijf wil de app daarmee veiliger maken voor gebruikers, zodat die niet worden blootgesteld aan ongewenst seksueel getinte opmerkingen bijvoorbeeld.

De functie 'Stoort Dit Jou' moet ervoor zorgen dat gebruikers ongewenste berichten gaan rapporteren. Met  een vorm van kunstmatige intelligentie gaat het bedrijf berichten van een waarschuwing voorzien als ze aanstootgevend kunnen zijn. Vervolgens kan een gebruiker ervoor kiezen actie te ondernemen.

De functie ‘Weet Je Het Zeker’ moet helpen voorkomen dat iemand een ongepast bericht verstuurt. Als het algoritme denkt dat iemand zo'n bericht gaat verzenden, krijgt de gebruiker een waarschuwing. De gebruiker kan er dan voor kiezen het bericht toch niet te versturen.

Veiligheid op Tinder

De twee functies zijn een nieuwe stap van Tinder om de app veiliger te maken voor gebruikers. Zembla maakte over de veiligheid van Tinder eerder de uitzending  'De schaduwkant van Tinder'.  Daarin spreken slachtoffers over hun ervaringen met Tinder-dates die hen misbruikt of verkracht hebben. De slachtoffers laten zien hoe makkelijk daders na het misbruik weer in de anonimiteit kunnen verdwijnen. Ze ontmatchen de slachtoffers of blokkeren ze, en dan kan er geen melding meer gemaakt worden. 

Bekijk de uitzending

Tinder geeft aan de veiligheid van gebruikers belangrijk te vinden. Het bedrijf zegt eraan te werken dat het rapporteren van mensen eenvoudiger wordt. Ook heeft Tinder een noodknop voor gebruikers gelanceerd.

Iva Bicanic, directeur van het Centrum Seksueel Geweld, pleitte eerder in de Zembla-uitzending voor zo’n noodknop. Ze reageert in Trouw op de recente ontwikkelingen van Tinder.  “Ik ben blij dat Tinder deze maatregelen treft, het is een goede stap in het verbeteren van de veiligheid. Seksueel geweld bestaat en de gevolgen kunnen aanzienlijk zijn, ook van een eenmalige Tinder-date die traumatisch afloopt.  Ik zou het wel heel tof vinden als ze direct bij het inloggen melden waar mensen direct hulp kunnen krijgen als het toch misgaat. Het hulpnummer voor het Centrum Seksueel Geweld staat ergens in de app, maar dat mag best wat prominenter.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.