Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Tinder lanceert noodknop voor gebruikers

16-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1908 keer bekeken
  •  
screenshots_veiligheidscentrum

Op de dag van de Zembla-uitzending over Tinder en seksueel geweld, lanceert het bedrijf een noodknop in de app. Via het zogenoemde veiligheidscentrum, komen gebruikers via een paar klikken bij telefoonnummers terecht, die ze in geval van seksueel geweld, meteen kunnen bellen.Het gaat om instanties zoals het Centrum Seksueel Geweld, de politie en Slachtofferhulp Nederland.

Iva Bicanic, directeur van het Centrum Seksueel Geweld, had eerder voor zo’n noodknop gepleit. Dat deed ze vorig jaar toen ze door Match Group - het moederbedrijf van Tinder – benaderd werd om mee te denken over de veiligheid van de datingapp. Het bedrijf beloofde op haar idee terug te komen, maar Bicanic hoorde er niets meer over.

In de Zembla-uitzending ‘De schaduwkant van Tinder’ spreken slachtoffers over hun ervaringen met Tinder-dates die hen misbruikt of verkracht hebben. De slachtoffers laten zien hoe makkelijk daders na het misbruik weer in de anonimiteit kunnen verdwijnen. Ze ontmatchen de slachtoffers of blokkeren ze, en dan kan er geen melding meer gemaakt worden. 

Bicanic vertelt in de uitzending dat datingapps vaak terugkomen in de verhalen van slachtoffers: “Al onze zestien regionale afdelingen krijgen te maken met slachtoffers die een verkrachting of aanranding meemaken tijdens een date die gestart is via een datingapp.”

Reactie van Tinder 

In de maanden voorafgaand aan de uitzending zocht Zembla meermaals contact met Tinder. Tinder wilde geen interview geven, maar alleen schriftelijk reageren. We vroegen Tinder wat ze concreet doen om de veiligheid van gebruikers te beschermen.

Download het pdf-bestand om te lezen wat Tinder schreef 

Woensdag - de dag voor de Zembla-uitzending, stuurde Tinder ineens een persbericht rond met daarin de mededeling dat er voor Nederlandse gebruikers een veiligheidscentrum in de app komt. Donderdag bleek het om de noodknop te gaan die Bicanic vorig jaar had voorgesteld aan het bedrijf. Bicanic, die niets meer had vernomen van Tinder, zegt blij verrast te zijn, dat de noodknop er nu alsnog is.

Zembla-journalist Roelof Bosma sprak bij radioprogramma Blok & Toine over de plotselinge lancering van de noodknop:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.