Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Podcast dag 4 rechtszaak Sharleyne: OM eist 10 jaar cel wegens doodslag

18-06-2018
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
rechtbank tekening 2 sharleyne anp
Het Openbaar Ministerie eist 10 jaar cel tegen Hélène J. voor het doden van haar achtjarige dochter Sharleyne. Naast de celstraf eist het OM een schadevergoeding van 30.000 euro voor de vader van Sharleyne.  Er is volgens het OM geen bewijs voor voorbedachte rade, oftewel moord. Daarom houdt justitie het op doodslag. De advocaat van Hélène J.  vindt het opmerkelijk dat vanaf het begin naar één dader is gekeken door het OM. Hij noemt het tunnelvisie en eist vrijspraak.  J. ontkent betrokkenheid bij de dood van Sharleyne. 
Beluister de podcast over de vierde dag in de rechtszaak:
In de rechtbank in Assen zette de Officier van Justitie maandagochtend uiteen waarom het bewijs volgens het OM richting de moeder wijst als dader.
Het achtjarige meisje Sharleyne overleed in juni 2015 na een val van de tiende verdieping van de flat waar ze met haar moeder woonde, in Hoogeveen. Justitie gaat er vanuit dat de moeder haar heeft gewurgd, maar dat Sharleyne op dat moment nog leefde en daarna over de reling van de flat is geduwd. De advocaat van Hélène J. vindt dat zelfmoord of een ongeluk niet kunnen worden uitgesloten.
ZEMBLA
De uitzending van ZEMBLA over de zaak Sharleyne was een keerpunt in de dynamiek in de media, zei de advocaat van de moeder. Het optreden van ZEMBLA-journalist Roelof Bosma in het programma Jinek leidde volgens hem tot een explosie aan media-aandacht. 
Beluister de podcast van de eerste dag van de rechtszaakBeluister de podcast van de tweede dag van de rechtszaakBeluister de podcast van de derde dag van de rechtszaakBekijk onze uitzending over de zaak Sharleyne
DNA
Er werd DNA van de moeder gevonden op het shirt van Sharleyne, onder de oksel. Op zich niet vreemd dat een moeder haar kind aanraakt. Justitie vindt het wel opvallend dat er geen DNA van andere personen op de kleding van Sharleyne zat.
Als Sharleyne is gewurgd, zou er ook DNA op haar hals te vinden moeten zijn en dat is niet gevonden, zegt de advocaat van J. 
Bewegingsonderzoek
De officier haalde een onderzoek van bewegingsdeskundige professor Otten aan die concludeerde dat er aan het begin van de val een impuls moet zijn geweest. Ze moet zichzelf hebben afgezet of ze is geduwd, was de conclusie. Het eerste scenario vindt justitie onwaarschijnlijk.
De advocaat van J. zegt dat Otten aangaf dat er vele mogelijkheden zijn om neer te komen. Vanuit dat onderzoek zijn andere scenario's volgens de advocaat niet wetenschappelijk uit te sluiten.
‘Slaapwandelen is onwaarschijnlijk scenario’
Sharleyne is 1.34 meter en de balustrade van de flat is 1.06 meter. Eroverheen vallen is daardoor volgens de officier onwaarschijnlijk. Het is ook nauwelijks voor te stellen dat ze er midden in de nacht zelf op klom. “Ze wist goed dat ze nog geen voet op de reling mocht zetten.” Slaapwandelen vindt de officier ook niet logisch. De moeder van Sharleyne verklaarde zelf tijdens een eerdere zitting dat Sharleyne dat bijna nooit deed.
Zelfmoordscenario
Zelfmoord op jonge leeftijd komt voor, maar is zeer zeldzaam, aldus de Officier van Justitie. Er zijn bovendien geen aanwijzingen voor in het dossier. Integendeel: er zijn alleen maar 'contra-indicaties'. Ze was vrolijk, leergierig, hulpvaardig, zo verklaarde de oma van Sharleyne eerder. De advocaat van de moeder werpt tegen: ook al gebeurt het maar zelden, zelfmoord onder kinderen komt dus wel voor.
Volgens advocaat zitten er in het dossier aanwijzingen dat #Sharleyne last had van de spanningen tussen haar ouders. Daardoor wordt de waarschijnlijkheid van de theorie 'zelfmoord' groter, vindt hij. #Sharleyne
Getuigenverklaringen
De getuigenverklaring van de bovenbuurman die stemmen had gehoord en ’s nachts een doffe knal, noemt justitie belangrijk. De advocaat werpt tegen dat geen enkele agent zich de verklaring van de buurman destijds herinnerde en dat de verklaring pas veel later in het onderzoek is opgenomen. De enorme media-aandacht kan de verklaring die de bovenbuurman later in het onderzoek alsnog aflegde, hebben beïnvloed, aldus de advocaat.
Daarnaast is er de verklaring van de man die Sharleyne onderaan de flat vond. Hij zag vanaf de grond de moeder van Sharleyne als ‘een kip zonder kop’ op de galerij van verschillende verdiepingen rondlopen. Ook aan die verklaring twijfelt de advocaat van J. Er kunnen volgens de raadsman minuten verstreken zijn voordat de moeder haar huis uitkwam.
‘Gedrag van moeder is vreemd’
Verdachte J. verklaarde ’s nachts wakker te zijn geworden van de tocht en ging spontaan op zoek naar Sharleyne. Dat vindt de Officier van Justitie vreemd. Het gedrag van de moeder nadat ze haar dochter onderaan de flat zag liggen vindt het OM nog vreemder.
Ze gilde of schreeuwde niet en ging niet meteen naar haar dochter toe. J. ging eerst terug naar binnen, trok een broek aan en pakte haar telefoon. Ze belde een kennis, maar die nam niet op. Ze sprak de voicemail in. Die kennis verklaarde via de ingesproken voicemail geluiden van traplopen te hebben gehoord. J. liep naar de flat van een bevriend flatbewoner en haalde daar biertjes uit de koelkast.
Moeder zweeg lange tijd
Deze zaak schreeuwde volgens justitie om een uitleg van de moeder, maar J. maakte tijdens de politieverhoren gebruik van het zwijgrecht. Er is volgens de officier maar één verklaring waarom de moeder haar uitleg van wat er is gebeurd niet wilde geven, namelijk omdat die uitleg niet bestaat.
"Er is geen bewijs, omdat er geen bewijs kan zijn." Aldus advocaat van moeder.
Intussen wordt moeder naast hem emotioneel. #Sharleyne
"Spreekt u haar alstublieft vrij," besluit advocaat Paul van Jaarsveld zijn pleidooi.
Er volgt een korte schorsing: 20 minuten. #Sharleyne
Tijdens de rechtszaak besloot Hélène J. wel te spreken. Het Openbaar Ministerie vindt dat voor haar geloofwaardigheid niet goed. Ze ging volgens de Officier van Justitie pas praten toen ze het hele dossier al kende.
De rechter doet 9 juli uitspraak in de zaak.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.