Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Podcast dag 1 rechtszaak Sharleyne: Deskundigen verdeeld over doodsoorzaak

13-06-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
Rechtbank Assen Sharleyne ANP
Drie deskundigen zijn nog steeds verdeeld over de doodsoorzaak van het achtjarige meisje Sharleyne.  Dat blijkt vandaag tijdens de rechtszaak tegen de moeder van het kind.  De Belgische forensisch arts Rijken is stellig en zegt dat het kind eerst is eerst gewurgd voordat ze over de reling van de flat van de moeder in Hoogeveen werd gegooid. Twee pathologen van het Nederlands Forensisch Instituut houden het scenario open dat de Hoogeveense Sharleyne nog leefde toen zij van tien hoog naar beneden viel. 
Conclusies deskundigen
De deskundigen van het NFI zeggen dat  'puntbloedingen' in de ogen van Sharleyne   het gevolg kunnen zijn van verwurging of van de val van de flat.
Een van hen, deskundige Soerdjbalie van het NFI, vindt dat Rijken niet zo stellig moet zijn. Ze zegt dat ze niks kan uitsluiten: Sharleyne is gewurgd of niet gewurgd.  
De ander, deskundige Kubat, zegt dat als er een ‘wurghandeling’ is gedaan, wat niet is uit te sluiten,  die niet fataal is geweest. Ze was levend toen ze viel.
Kijk ZEMBLA over de zaak Sharleyne
Geen harde argumenten
De Belgische deskundige Rijken concludeert dat puntbloedingen in de ogen en verwondingen aan de hals erop duiden dat het kind eerst is gewurgd.  Tegen de rechtbank in Assen zei hij dat er 'geen harde argumenten' zijn om te stellen dat het meisje in leven was toen ze viel.
Veel discussie onder de forensisch deskundigen over de dood van #Sharleyne . De een is stellig: ze is eerst verwurgd. De ander waarschuwt ervoor niet te stellig te zijn en houdt verschillende opties open. Erg eenduidig is het niet.
Hélène J., de moeder van de achtjarige Sharleyne, wordt ervan verdacht dat zij haar dochter heeft gedood. Als zou vaststaan dat het kind is gewurgd, dan is dat belastend voor J. De val als doodsoorzaak maakt de zaak diffuser, omdat er meerdere scenario’s mogelijk zijn: een ongeluk, zelfmoord of een misdrijf.
Advocaat verzocht rechtbank deskundige te weigeren
De advocaat van J. heeft de deskundigheid van de forensisch arts in twijfel getrokken en de rechtbank verzocht hem als deskundige te weigeren. De rechtbank ging daar niet in mee. Volgens de raadsman ontbreekt het de arts aan ervaring en is hij bovendien nog in opleiding.
Rechtbank ziet er geen beletsel in om deskundige Rijken te benoemen tot deskundige. Wel onder de juiste titel: forensisch arts. Niet als patholoog. Bezwaren van de advocaat worden dus verworpen. #Sharleyne
Verdachte J. ontkent dat zij de hand heeft gehad in de dood van haar dochter. Zij woont het verhoor van de forensisch deskundigen op eigen verzoek niet bij, omdat zij dit te confronterend vindt.  Eerder op de dag verklaarde ze dat ze gedronken had op de avond dat Sharleyne om het leven kwam en dat ze zich verder weinig kan herinneren van wat er die avond gebeurde.
Officier vraagt: kon #Sharleyne het raam zelf openen? Ja.
Werd ze wel eens 's nachts wakker? Dat was niet gebruikelijk.
Is ze 's nachts wel eens door het raam naar buiten geklommen? Nee.
Moeder #Sharleyne verklaart weinig meer te weten. Het volgende moment dat ze zich herinnert, is dat ze op het politiebureau zit.
Dan een flits: bloed wordt afgenomen.
Volgende moment: ik word door politiebusje afgevoerd naar Groningen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.