Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Podcast dag 2 rechtszaak Sharleyne: 'Politie liet steken vallen'

14-06-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
Sharleyne
Rechtbank Assen Sharleyne ANP
De politie heeft waarschijnlijk steken laten vallen tijdens het eerste onderzoek naar de dood van Sharleyne in Hoogeveen. Dat bleek donderdag op de tweede dag van de strafzaak tegen haar moeder Hélène J., die wordt verdacht van het doden van het achtjarige meisje in 2015. Het Openbaar Ministerie heeft toegegeven dat het eerste onderzoek na de val onvolledig is geweest.
Dit gebeurde er tijdens de eerste zittingsdag in de rechtszaak tegen de moeder van Sharleyne
Harde klap
De bovenbuurman van J. heeft verklaard dat hij in de nacht dat het meisje van de flat viel een harde klap heeft gehoord en een geluid alsof er iets langs de balkonreling viel. Ook vertelde hij dat hij J. met haar dochter hoorde praten die nacht. De man zegt dat in 2015 al te hebben verteld aan de politie, maar die verklaring heeft de politie niet.
'Toen ik bijna sliep, hoorde ik een doffe knal tegen de muur. Werd ik weer wakker van. Je voelde het goed, het trilde. Het was geen deur, maar iets dat tegen de muur aankwam. Ik schrok ervan. Hoorde geen stemmen meer, en probeerde verder te slapen.' Zegt bovenbuurman. #Sharleyne
Bovenbuurman: 'Na 10 min hoorde ik iets over de reling gaan. Het raakte onderweg een paar keer de reling. Ik dacht dat iemand een vuilniszak over de reling gooide. Vond het irritant, ik dacht dat de flat verloederde.'
Hij woonde recht boven #Sharleyne
Geseponeerd
De man beweert dat de politie tijdens het buurtonderzoek in de flat bij hem kwam, maar geen enkele agent kan zich herinneren dat hij met de man heeft gesproken. Ook zijn bij het eerste onderzoek na de val geen lijsten bijgehouden van met welke buren de politie had gesproken. De zaak tegen de moeder van Sharleyne werd destijds geseponeerd.
Geen van de agenten die het buurtonderzoek deden, konden zich herinneren bij de bovenbuurman te zijn geweest.
Het verbaasde de politie dat zo'n belangrijke getuige tijdens het tweede onderzoek, in 2017, ineens opdook. We waren "met stomheid geslagen." #Sharleyne
Er zijn geen lijsten gemaakt tijdens het buurtonderzoek. Men kon dus niet nagaan welke agent bij welke buur was langsgeweest. #Sharleyne
Hectisch en ongestructureerd
Vorig jaar vertelde de bovenbuurman tijdens een nieuw buurtonderzoek zijn verhaal en werd ontdekt dat er geen eerdere verklaring van hem in het dossier zat. Het Openbaar Minister (OM) ziet hem als een belangrijke getuige. Politieagenten hebben verklaard dat het eerste onderzoek in 2015 hectisch en ongestructureerd verliep.
Erg onwaarschijnlijk
De rechtbank besprak donderdag ook de scenario's dat Sharleyne door zelfmoord of een ongeluk door slaapwandelen om het leven is gekomen. Een deskundige noemt zelfmoord erg onwaarschijnlijk. Sharleyne stond in haar omgeving bekend als een vrolijk meisje. Op één getuige na heeft ook niemand verklaard dat het meisje geregeld slaapwandelde. Volgens haar moeder is het een keer gebeurd.
De theorie van het slaapwandelen wordt door bijna niemand onderschreven, vertelt rechter. Een ex-vriend van de moeder zag het als mogelijkheid, maar moeder verklaarde dat het maar 1x is gebeurd. Die hypothese lijkt dus niet plausibel. #Sharleyne
Iedereen die #Sharleyne kent, heeft het over een vrolijk meisje dat goed kon meekomen op school, vertelt rechter. Zelfdoding ligt dus niet voor de hand.
De rechtbank in Assen heeft vier dagen voor de zaak uitgetrokken. Naar verwachting formuleert het OM maandag de strafeis tegen J.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.