Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nederland overweegt PFAS-schade op Vlaamse afvalverwerker Indaver te verhalen

21-10-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1184 keer bekeken
  •  
Indaver PFAS

Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) onderzoekt momenteel of Nederland de schade die is ontstaan door de PFAS-vervuiling in de Westerschelde deels kan verhalen op de Vlaamse afvalverwerker Indaver. Daarvoor wil de minister samen met de Vlaamse overheid optrekken. Dat blijkt uit de antwoorden die Harbers geeft op tientallen Kamervragen die zijn gesteld naar aanleiding van de Zembla-uitzending ‘Het PFAS-schandaal’

D66 vroeg de minister na de uitzending of hij bereid zou zijn om "de schade aangericht door Indaver in samenwerking met de Vlaamse overheid te verhalen" op het Antwerpse bedrijf. Harbers laat nu in reactie op de vragen weten de mogelijkheden hiertoe te bekijken.

Overleg op hoog niveau

Uit de Zembla-uitzending 'Het PFAS-schandaal' blijkt dat de Nederlandse overheid zich achter de schermen al zeker een jaar grote zorgen maakt over afvalverwerker Indaver, gevestigd in de Antwerpse haven op nog geen vijf kilometer van de Nederlandse grens. Indaver loost al jaren PFAS-chemicaliën in het water, waarvan een deel zelfs zonder vergunning, zo onthulde Zembla in september.

Ook liet Zembla zien dat op ministersniveau tussen Nederland en Vlaanderen overleg is gevoerd over de afvalverwerker. Dat wordt in de antwoorden op de Kamervragen door minister Harbers nu bevestigd. D66, CDA, GroenLinks en PvdD stelden naar aanleiding van de uitzending in totaal 49 Kamervragen.

Lees hier de antwoorden van minister Harbers

Monsters genomen na vragen Zembla

Harbers schrijft aan de Kamer dat de contacten tussen hem en de Vlaamse omgevingsminister Demir ertoe hebben geleid dat Vlaanderen de lozingsnormen van Indaver in juni van dit jaar heeft aangescherpt. Deze zijn voor alle PFAS-stoffen vastgesteld op 0,1 microgram per liter.

Zembla bracht aan het licht dat de Vlaamse overheid echter tot recent nog niet heeft gehandhaafd op de strengere lozingsnormen. Harbers laat de Kamer nu weten dat de Vlaamse omgevingsinspectie "in de loop van de maand september" bij Indaver is langs geweest en monsters heeft genomen van het afvalwater en dat deze momenteel door een laboratorium worden geanalyseerd. Deze monstername volgde op vragen van Zembla over het gebrek aan handhaving bij het bedrijf. Als uit de uitslag blijkt dat Indaver meer PFAS loost dan is toegestaan zal de Vlaamse omgevingsinspectie stappen ondernemen, zo laat Harbers de Kamer weten.

Nederland volgt lozingen Indaver nauwlettend

Ook schrijft hij dat de Vlaamse minister aankomend jaar wil onderzoeken in welke mate de lozingen van Indaver nog verder kunnen worden teruggedrongen. “Vanuit Nederland zullen we dit nauwlettend volgen,” aldus Harbers. “Indien nodig zal ik opnieuw in gesprek gaan als geconstateerd wordt dat de urgentie om deze emissies aan te pakken afneemt.”

Uit de antwoorden blijkt dat er, naast de PFAS-lozingen in het water, nog steeds onduidelijkheid bestaat over hoeveel PFAS Indaver uitstoot naar de lucht. In de Zembla-uitzending kwam aan bod dat de uitstoot naar de lucht niet is opgenomen in de omgevingsvergunning van het Antwerpse bedrijf en onbekend is hoeveel er wordt uitgestoten. Harbers laat de Kamer weten dat de Vlaamse overheid hier momenteel onderzoek naar doet.

PFAS in moedermelk 

Naar aanleiding van de uitzending stelden meerdere partijen vragen over PFAS in moedermelk. Uit de uitzending van Zembla bleek dat vrouwen in de omgeving van de chemische fabriek Chemours in Dordrecht hoge concentraties PFAS in hun moedermelk hebben.

Minister Harbers laat de Kamer nu weten dat er een onderzoek zal komen naar de verschillende blootstellingsroutes van PFAS. Bij dit onderzoek, dat door het RIVM en de ministeries van VWS en LNV wordt opgezet, zal expliciet naar PFAS in moedermelk worden gekeken. Harbers schrijft dat de Kamer binnenkort, voor begin november, nader geïnformeerd zal worden over het onderzoek.

De minister benadrukt dat de bevinding van Zembla, dat er PFAS in de moedermelk is aangetroffen, het belang onderstreept “van een breed Europees verbod” op zoveel mogelijk PFAS. Nederland werkt momenteel samen met Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden aan een voorstel voor een Europees totaalverbod op PFAS. Harbers laat de Kamer weten dat politieke besluitvorming daarover in 2024 wordt verwacht.

Bekijk de uitzending 'Het PFAS-schandaal' 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

Dirk28
Dirk2822 okt. 2022 - 18:35

Ik heb begrepen dat men eindelijk lichte vooruitgang heeft geboekt met de afbraak van sommige stoffen, als ze genoeg geconcentreed zijn,lees https://news.northwestern.edu/stories/2022/08/forever-chemicals-destroyed-by-simple-new-method/ 1 Ik hoop nu dat er geen van de stoffen niet meer van Nemour in het milieu terechtkomen. In zovere dat er nog geen industriele methode is, dat ze de rommel bijhouden. 2 Om volledig effectief te zijn moeten de producten met de rommel erin ingezameld worden en methode ontwikkeld worden om de vuiligheid uit het ingezamelde materiaal te halen. 3 Hopelijk vindt men nu ook methoden om andere stoffen af te breken. Ik ken er niets van maar het lijkt me toch dat de CC verbinding uiteenviel. Anders zou toch niet de hele molecule uiteenvallen. Op het schema zijn er vier verbindingen tussen twee koolstofmoleculen maar heb gelezen dat twee heel zwak zijn.

Dirk28
Dirk2822 okt. 2022 - 18:17

Ik ken er weinig van maar dacht dat indaver zich bezig hield met stoffen op te warmen tot een temperatuur dat ze uiteenvallen. Ik dacht dat er schepen met dit doel op zee werden gestuurd en slechts nadat een bepaalde termperatuur bereikt was werd geloost. Nu gebeurt dat kennelijk met ovens in Antwerpen. Ik geloof niet dat alle elementen onschuldig zijn, maar pfas moet toch uiteenvallen zelfs bij een temperatuur die lager is. Als zo een bedrijf toch nog pfas loost lijkt me dat crimineel. Ik hoop hier meer over te vernemen.

Dirk28
Dirk2822 okt. 2022 - 18:04

De uitleg van Indaver gelijkt toch op de uitleg van de antwerpse burgemeester die, onder druk, in de zevende dag de uitleg kwam geven dat hij niet wist dat het schadelijk was. Hij heeft een mailtje gekregen van een specialist waarin stond dat het niet schadelijk was. Dat was rechtgezet door de specialist, "maar dat tweede mailtje had hij niet gekregen". Ik denk dat het al heel lang bekend is dat er risico's zijn. Ik denk dat hij al heel lang er meer moet over geweten hebben, gezien zijn rol. Die rol werd bescherven op de vrt in de commentaar op een panorama uitzending over de kwaliteit van de controles.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.