Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Massa-aangifte van omwonenden tegen Chemours

23-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3925 keer bekeken
  •  
chemours

Topadvocaat Bénédicte Ficq bereidt namens omwonenden een massa-aangifte voor tegen chemiefabriek Chemours, naar aanleiding van de Zembla-uitzending ‘De PFAS-doofpot'. “Wat Zembla heeft laten zien in de uitzending is zó ernstig dat dit wat mij betreft wel moet leiden tot een aangifte”, aldus Ficq.

De omwonenden willen aangifte doen van het opzettelijk en wederrechtelijk crimineel vervuilen van de omgeving met gevaar voor de openbare gezondheid, artikel 173a van het Wetboek van Strafrecht. Omwonenden die zich bij de zaak willen voegen kunnen zich melden bij het kantoor van Ficq. De advocate startte eerder namens 1200 omwonenden soortgelijke zaak tegen staalfabriek Tata Steel.

Zembla kreeg het afgelopen jaar honderden documenten in handen over de manier waarop DuPont (nu Chemours) het gevaar en schadelijkheid van PFAS sinds de jaren ’60 heeft achtergehouden. Uit de documenten blijkt dat DuPont al 30 jaar geleden wist dat ze het grondwater onder de fabriek en in de omgeving ernstig vervuilden met grote hoeveelheden giftige en kankerverwekkende PFAS. Uit de stukken blijkt ook dat DuPont decennialang zweeg over de risico’s van PFOA voor mens en omgeving.

Eerder liet het Openbaar Ministerie aan Zembla weten, zelf te overwegen om naar aanleiding van de uitzending, het strafrechtelijk onderzoek naar Chemours te heropenen.

Kamerleden vroegen dinsdag tijdens het Vragenuur of het kabinet juridische stappen gaat ondernemen tegen Chemours. De minister antwoordde dat het kabinet er nu niet voor kiest om Chemours aansprakelijk te stellen omdat de Rijksoverheid zelf als beleidsmaker, vergunningverlener en handhaver bij de PFAS-uitstoot van de fabriek in Dordrecht was betrokken.

Kijk 'De PFAS-doofpot':

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.