Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Manifest 'Lijm de Zorg' wil verbetering GGZ en Jeugdzorg

20-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
230 keer bekeken
  •  
Fotot GGZ
Hulpverleners en patiënten zijn met het manifest Lijm de Zorg een actie gestart om de jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg te verbeteren. Volgens de initiatiefnemers moeten de wachtlijsten en de bureaucratie worden aangepakt. "Zo kan het niet langer. In een welvarend en beschaafd land moeten we deze groep fatsoenlijk kunnen opvangen," stelt initiatiefnemer Louis de Mast.

Volgens de initiatiefnemers lopen de wachtlijsten en -tijden op. In de GGZ wachten nu 90.000 mensen op psychische hulp. Lijm de Zorg pleit onder andere voor één landelijke helpdesk voor mensen die zijn vastgelopen in het systeem en voor goede behandelplekken voor mensen met complexe psychische problemen. Ook roepen ze het kabinet op de volle verantwoordelijkheid te nemen om de zorg voor kwetsbare mensen goed te organiseren en de meest urgente problemen aan te pakken.

Gebrek aan urgentie 

Het manifest krijgt steun van vakbonden CNV en FNV, bekende psychiaters als Damiaan Denys en Paul Verhaeghe en politieke partijen GroenLinks en de VVD. Kamerleden Lisa Westerveld (Jeugdzorg) en Wim-Jan Renkema (GGZ) van GroenLinks vinden dat jongeren en volwassenen met psychische problemen de dupe worden van het huidige zorgsysteem. Wachtlijsten, personeelstekorten en gebrek aan passende zorg leiden volgens deze politici tot "schrijnende en soms levensgevaarlijke situaties. Al jaren doen we voorstellen voor verbeteringen. Maar tot nu toe ontbrak het bij het kabinet aan urgentie".

Vanuit de VVD in de Tweede Kamer komt er eveneens bijval. De Kamerleden Martin Wörsdörfer (Jeugdzorg) en Kelly Regterschot (GGZ) zeggen te veel verhalen uit de praktijk van wanhopige mensen te hebben gehoord, die van het kastje naar de muur worden gestuurd. Zij vinden volgens het tweetal nergens gehoor bij urgente problemen en hulpverleners bezwijken onder de administratieve ellende. "Wij nemen dit initiatief van onderop heel serieus en pleiten voor daden van dit kabinet in plaats van woorden." 

Complexe situaties 
Vooral jongeren met meerdere psychiatrische problemen worden al gauw als te complex beschouwd en vallen daarom tussen wal en schip, zegt voorman van de actiegroep De Mast in NRC. Zembla besteedde in eerdere uitzendingen aandacht aan de problematiek rondom de hulp voor patiënten met meervoudige psychiatrische problemen. Kijk hier de uitzendingen: 'Martijn wil een huis met een tuintje' en 'Gegijzeld door anorexia'
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor