Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Leger Myanmar verkracht Rohingyavrouwen stelselmatig'

11-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP - Rohingya - Myanmar
Rohingyavrouwen uit Myanmar, het voormalige Birma, worden stelselmatig verkracht door het leger van Myanmar. Dat schrijft persbureau AP maandag op basis van gesprekken met 29 vrouwen in vluchtelingenkampen in Bangladesh.
Vergeten kinderen
In de ZEMBLA ‘ Vergeten kinderen ’ legt het gevluchte Rohingya-meisje Misbah uit waarom het zo gevaarlijk is in Myanmar. Haar relaas maakt pijnlijk duidelijk waarom honderdduizenden Rohingya op de vlucht slaan voor het gevaar in het land waar ze wonen.
'Schoolvoorbeeld etnische zuivering'
Al in september dit jaar noemde de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Zeid Ra'ad al-Hussein, de aanvallen van veiligheidstroepen in Myanmar op de islamitische Rohingya ‘een schoolvoorbeeld van etnische zuiveringen’. Verschillende hulpverleners luidden de noodklok . Nu is er het onderzoek van AP dat opnieuw bevestigt in welke omstandigheden de Rohingya verkeren.
De vrouwen die AP sprak zijn tussen de 13 en 35 jaar en afkomstig uit verschillende dorpen in de deelstaat Rakhine. Ze werden apart van elkaar uitgebreid geïnterviewd. Het persbureau schrijft:
"Er zijn ziekmakend veel overeenkomsten in hun verhalen, met dezelfde patronen, dezelfde uniformen van hun belagers en de details van de verkrachtingen zelf.”
Dezelfde verhalen
Alle vrouwen die met het persbureau spraken, vertellen dezelfde gelijkende verhalen dat ze werden aangevallen door een groep mannen die ernstig geweld gebruikten. Ook vertellen vrijwel alle vrouwen dat de mannen een militair uniform droegen.  Artsen en hulpverleners bevestigen het onderzoek van AP. Artsen zonder Grenzen zegt sinds augustus 113 verkrachte vrouwen en meisjes te hebben behandeld, van wie een derde jonger dan achttien jaar.
Leger ontkent
Het leger van Myanmar weigert commentaar te geven op de beschuldigingen, maar heeft eerder gezegd dat uit eigen onderzoek blijkt dat er geen verkrachtingen voorkomen. Ook de regering van Myanmar, geleid door de Nobelprijs voor de Vrede winnaar Aung San Suu Kyi, ontkent de misstanden.
De cijfers
In september vluchtten dagelijks nog tienduizenden Rohingya uit Myanmar op zoek naar veiligheid in voornamelijk buurland Bangladesh. Nu komen de vluchtelingen in kleinere groepen en van verder in Myanmar. In november waren het er volgens de Verenigde Naties twintigduizend.
Sinds eind augustus dit jaar zijn er 626 duizend Rohingya gevlucht. Meer dan een miljoen van de Rohingya verkeren in nood, zo becijfert d e Internationale Organisatie voor Migratie . Bangladesh, waar inmiddels 839 duizend Rohingya naartoe zijn gevlucht, wil ze zo snel mogelijk terugsturen en heeft plannen om honderdduizend vluchtelingen te verhuizen naar vluchtelingenkampen op een eiland in de Golf van Bengalen.
Australië heeft eerder soortgelijke plannen uitgevoerd door vluchtelingen in kampen te plaatsen op de eilanden Manus en Nauru en in de Stille Oceaan. Die kampen kwamen ernstig ter discussie te staan vanwege de erbarmelijke omstandigheden waarin vluchtelingen er moesten leven, zo is ook te zien in de ZEMBLA-uitzending ‘ Vergeten kinderen ’.
Cijfers: IOM .
Bron: AP  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.