Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Vluchtelingen op Manus eiland al 20 dagen in kamp zonder fatsoenlijk eten

22-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Manus Island ANP
De vluchtelingencrisis op Manus eiland in Papoea-Nieuw-Guinea is nog altijd niet bezworen. Al ruim twintig dagen weigeren 380 asielzoekers het kamp te verlaten omdat ze het alternatief dat Australië hen biedt onveilig vinden. Sindsdien zitten ze in het gesloten kamp zonder fatsoenlijk eten en watervoorzieningen.
Manus Island ANP
De condities in het verlaten kamp worden met de dag slechter, zo vertelt Nai Jit Lam, een regionale vertegenwoordiger van de Verenigde Naties. Vuilnis en uitwerpselen stapelen zich op en er zijn geen medicijnen.
Keihard asielbeleid
De mannen in het kamp komen uit landen als Afghanistan, Iran, Myanmar, Pakistan en Syrië en probeerden met boten de kust van Australië te bereiken. Maar het land voert een keihard asielbeleid waarbij ze toegang weigert aan bootvluchtelingen.
Veel van die vluchtelingen kwamen terecht in kampen op eilanden buiten landsgrenzen van Australië in Papoea-Nieuw-Guinea, zoals Manus eiland. Australië betaalt de eilanden voor opvang. De kampen vergaarden bekendheid vanwege de erbarmelijke omstandigheden. Zo is te zien in de uitzending ‘ Vergeten kinderen ’.
Kamp moest dicht
Het kamp moest dicht, omdat het hooggerechtshof van Papoea-Nieuw-Guinea bepaalde dat het illegaal en ongrondwettelijk is. Na de uitspraak werd de stroom in het kamp afgesloten en verliet het personeel de plek. Australië weigert de vluchtelingen zelf op te nemen.
De omwonenden van het kamp gedragen zich agressief en vijandig ten opzichte van de vluchtelingen. Die durven mede daardoor niet naar een nieuw tijdelijk opvangcentrum. Ze lopen het risico vanuit daar verspreid herplaatst te worden in Papoea-Nieuw-Guinea en tussen de lokale bevolking terecht te komen. Bovendien is de nieuwe accommodatie volgens de Verenigde Naties nog niet klaar en voldoet het niet aan fatsoenlijke standaarden voor opvang.
Nai Jit Lam van de Verenigde Naties: "Ze zijn nog steeds aan het werk… we zagen zelf dat ze proberen om de accommodatie zo snel mogelijk af te krijgen, maar in feite moet er nog een hoop werk worden verzet."
Aanbod geweigerd
De minister van Buitenlandse zaken van Australië, Julie Bishop, denkt daar anders over. “Er is een accommodatie beschikbaar en daar is niets mis mee”, zei ze woensdag in een radio-interview.  Australië sloeg een eerder aanbod van Nieuw-Zeeland om 150 vluchtelingen op te nemen, af. Het land heeft de hoop dat Amerika 1250 vluchtelingen wil onderbrengen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.