Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Jeugdzorg moet meer doen aan preventie suïcide

27-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
220 keer bekeken
  •  
piekerpil jongeren
Jeugdzorginstellingen moeten meer aandacht schenken aan het voorkomen van suïcide, onder meer door de signalen ervan beter te herkennen. Deze conclusies trekt de Inspectie in haar onderzoek naar de suïcide van een 14-jarig meisje in een gesloten jeugdzorginstelling, meldt de Volkskrant.

"Daarnaast moet de zorg voor de meest kwetsbare jongeren meer toegesneden worden op het individu", zegt Korrie Louwes, hoofdinspecteur jeugd van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. "Nu is deze zorg vaak niet passend."

Door frequente personeelswisselingen ontbreekt het veel jongeren die langdurig in de jeugdzorg zitten aan een vertrouwenspersoon. Ook worden deze jongeren te vaak doorgestuurd van instelling naar instelling. Hierdoor is er geen ‘helikopterview’ op hun leven. Bovendien wordt te weinig geluisterd naar wat de jongere zelf wil.

Meervoudige problematiek
Jeugdzorginstellingen moeten sinds 2015 verplicht suïcides melden bij de inspectie. De inspectie onderzoekt de meldingen en een van de grote problemen die ze constateerde is dat er veel instellingen gespecialiseerd zijn in één probleem. Jongeren die langdurig in de jeugdzorg verblijven hebben vaak juist meerdere problemen. 

Lees ook: 'Hulp aan 15-jarige jongen die zelfmoord pleegde, schoot tekort'

In 2019 waren er 18 meldingen van zelfdoding in de jeugdzorg, waarvan vier in gesloten instellingen. Het aandeel suïcides van jongeren in de jeugdzorg is ongeveer 30 procent van het totale aantal onder tieners.

Zembla besteedde in eerdere uitzendingen aandacht aan de problematiek rondom de hulp voor patiënten met meervoudige psychiatrische problemen. Kijk hier de uitzendingen: 'Martijn wil een huis met een tuintjeen 'Gegijzeld door anorexia'.

Wilt u praten over zelfdoding of wilt u hulp op dit gebied? Bel 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 of neem contact op via 113.nl.

Meer over:

ggz, jeugdzorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.