Behandelstop dreigt voor mensen met psychische problemen in Zeeland
28-08-2017
•
leestijd 3 minuten
•
78 keer bekeken
•
De Zeeuwse GGZ-instelling Emergis neemt vanaf oktober dit jaar geen nieuwe patienten meer aan van een aantal zorgverzekeraars. De reden is dat de zorgverzekeraars te weinig zorg hebben ingekocht waardoor er geen geld is om te behandelen. Volgens GGZ-bestuurder Paul de Schipper betaalt de Zeeuwse instelling nu zorg uit eigen budget en dat kan de Emergis niet volhouden.
Ook op andere plekken
De belangenvereniging van de geestelijke gezondheidszorg, GGZ Nederland, zegt dat dit soort budgetafspraken ook op andere plekken problemen veroorzaakt en sluit niet uit dat er nog meer behandelstops aankomen. Dat schrijft
Trouw
maandag.
Hoe werken deze budgetafspraken?
Aan het begin van ieder jaar kopen zorgverzekeraars behandelingen in naar aanleiding van het aantal patiënten dat het jaar daarvoor geestelijke gezondheidszorg nodig had. Dat is in het geval van Emergis niet goed gegaan. Niet omdat er meer mensen zorg nodig hadden, maar omdat er meer mensen met zwaardere psychische problemen voor hulp aanklopten. Die behandelingen kosten meer geld en daar hadden de zorgverzekeraars geen rekening mee gehouden.
Ook op andere plekken
Emergis is niet de eerste instelling die geen zorg meer kan bieden wegens geldtekort. In Noord-Holland neemt de instelling Queeste geen nieuwe patiënten meer aan omdat de zorgverzekeraars Achmea, VGZ en CZ geen geld meer hebben. Trouw noemt ook G-kracht uit Amsterdam: die instelling neemt helemaal geen patiënten meer aan. Volgens een woordvoerder van G-kracht is dat beter dan mensen op een wachtlijst plaatsen tot er weer geld is. Emergis uit Zeeland wil overigens niet zeggen om welke zorgverzekeraars het gaat.
Maar zorgverzekeraars hebben een zorgplicht, ze moeten een alternatieve behandeling voor kunnen stellen als er geen behandeling mogelijk is. Waarom komen ze die zorgplicht dan niet na? Volgens Zorgverzekeraars Nederland zijn er wel degelijk speciale afdelingen bij zorgverzekeraars
die patiënten helpen op tijd een andere zorgaanbieder te vinden, maar v
olgens GGZ-bestuurder Paul de Schipper is dat niet zo eenvoudig. In Trouw zegt hij:
“Als het om complexe specialistische GGZ gaat, moet een Zeeuwse cliënt dan naar Bergen op Zoom, Breda of Rotterdam, waar ook weinig is ingekocht. Als je dat goede zorg dichtbij regelen noemt… En wat blijft er daarmee over van de vrijheid om te kiezen waar je behandeld wil worden?”
Volgens Zorgverzekeraars Nederland kunnen zorgverzekeraars extra geld bijleggen als GGZ-instellingen op tijd aan de bel trekken. Maar volgens GGZ Nederland krijgen GGZ-instellingen steeds vaker ‘afspraak is afspraak’ te horen. Volgens de brancheorganisatie van de Geestelijke Gezondheidszorg hebben de zorgverzekeraars het geld wel, maar gebruiken ze dat niet genoeg om dit soort budgetafspraken te verhogen.
Ook merkt de brancherganisatie dat zorgverzekeraars vaker al geleverde zorg niet vergoeden omdat het niet in het budget past. Gevolg hiervan is dat GGZ-instellingen die zorg van hun eigen geld moeten betalen waardoor sommige instellingen in de financiële problemen komen.
Problemen steeds ingewikkelder, zorg steeds duurder
Begin dit jaar bleek dat bijna de helft van mensen met psychische problemen onvoldoende toegang heeft tot zorg. Een van de reden hiervoor is dat de kosten te hoog zijn. Daardoor nemen ze bijvoorbeeld toch maar geen medicijnen terwijl die wel zijn voorgeschreven, gaan ze niet naar de psychiater of kunnen ze de dagbesteding niet betalen. Ook wachtlijsten vormen vaak een drempel. Vooral als het gaat om de behandeling van borderline, autisme en angst- en dwangstoornissen moeten patiënten lang wachten. Het zijn veelal mensen met ingewikkelde psychische problemen krijgen hiermee te maken.
Liever dood
Uit de uitzending ‘Martijn wil een huis met een tuintje’ van ZEMBLA blijkt hoe patiënten met ingewikkelde psychische problemen soms nergens meer geholpen kunnen worden en volledig uitbehandeld raken terwijl ze eigenlijk intensieve zorg nodig hebben. Bekijk die uitzending
hier
of lees:
‘Als ik weer naar de GGZ moet, dan ga ik liever dood’.