Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels
theme-icon
Natuur

Zandhagedissen zoeken tussen de heideplanten

  •  
23-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
216 keer bekeken
  •  

Wie goed tussen het droge zilverzand en de stevige heidestruiken van de Brunssummerheide zoekt, kan de zandhagedis tegenkomen. Echtpaar Mai Arets en Corrie Meyer speuren regelmatig samen naar deze reptielensoort. Want hoe meer we over de zandhagedis weten, hoe beter we hem kunnen beschermen. 

Zandhagedissen kun je het beste zoeken aan het einde van augustus. De meeste zandhagedissen ontwaken al in april uit hun winterslaap. Ze planten zich dan voort en leggen eieren op het zand. Die worden uitgebroed door de warmte van de zon. Vanaf begin augustus kruipen de jongen uit hun ei. Dat maakt eind augustus de ideale telperiode: alle leeftijdscategorieën zijn dan te zien. 

Opwarmen in de zon

Langzaam lopen Corrie en Mai over de heide, speurend naar hagedissen. Het beste moment om te zoeken, is wanneer de zon schijnt. De koudbloedige dieren zijn gek op de warme zonnestralen. Maar het mag ook niet te warm zijn. Want hoe warmer de lichaamstemperatuur, hoe sneller de hagedissen zich uit de voeten maken en hoe moeilijker ze te vinden zijn, 

Jagen in de heide

Elke hagedis die ze zien, wordt beschreven. Is het een mannetje of vrouwtje, waar zit de hagedis? De Brunssummerheide is een geschikte plek voor de dieren, want op het zilverzand is het heel warm. Ook zijn er tussen de heidestruiken en graspollen veel verstopplekken. 

Zandhagedissen eten insecten. Eind augustus zijn die natuurlijk veel te vinden op de bloeiende heideplanten. De jonge dappere zandhagedis die onze natuurfilmer Stijn in het vizier heeft, klimt zelfs helemaal naar de top van de heideplant en braam voor het lekkerste hapje. 

Vroege Vogels TV over de Brunssummerheide! Kijk zaterdag 24 september 2022 om 19.50 uur naar NPO 2!

Thema's:

theme-icon
Natuur

Gerelateerd

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.