Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zandhagedissen zoeken tussen de heideplanten

theme-icon
Natuur
  •    •  
23-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
363 keer bekeken
  •  

Wie goed tussen het droge zilverzand en de stevige heidestruiken van de Brunssummerheide zoekt, kan de zandhagedis tegenkomen. Echtpaar Mai Arets en Corrie Meyer speuren regelmatig samen naar deze reptielensoort. Want hoe meer we over de zandhagedis weten, hoe beter we hem kunnen beschermen. 

Zandhagedissen kun je het beste zoeken aan het einde van augustus. De meeste zandhagedissen ontwaken al in april uit hun winterslaap. Ze planten zich dan voort en leggen eieren op het zand. Die worden uitgebroed door de warmte van de zon. Vanaf begin augustus kruipen de jongen uit hun ei. Dat maakt eind augustus de ideale telperiode: alle leeftijdscategorieën zijn dan te zien. 

Opwarmen in de zon

Langzaam lopen Corrie en Mai over de heide, speurend naar hagedissen. Het beste moment om te zoeken, is wanneer de zon schijnt. De koudbloedige dieren zijn gek op de warme zonnestralen. Maar het mag ook niet te warm zijn. Want hoe warmer de lichaamstemperatuur, hoe sneller de hagedissen zich uit de voeten maken en hoe moeilijker ze te vinden zijn, 

Jagen in de heide

Elke hagedis die ze zien, wordt beschreven. Is het een mannetje of vrouwtje, waar zit de hagedis? De Brunssummerheide is een geschikte plek voor de dieren, want op het zilverzand is het heel warm. Ook zijn er tussen de heidestruiken en graspollen veel verstopplekken. 

Zandhagedissen eten insecten. Eind augustus zijn die natuurlijk veel te vinden op de bloeiende heideplanten. De jonge dappere zandhagedis die onze natuurfilmer Stijn in het vizier heeft, klimt zelfs helemaal naar de top van de heideplant en braam voor het lekkerste hapje. 

Vroege Vogels TV over de Brunssummerheide! Kijk zaterdag 24 september 2022 om 19.50 uur naar NPO 2!

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

zandhagedis, brunssummerheide
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.