Een paartje patrijzen dat een zandbad neemt, een zingende zwarte roodstaart en een ree die zijn maaltijd rustig herkauwt. Deze filmpjes en meer zie je deze week in de uitzending van Vroege Vogels TV. De winnende video van deze week: het paartje patrijzen dat een zandbad neemt gefilmd door Tom Kruissink. "Het filmpje is gemaakt in het veenschap in Vriezenveen vanuit de auto", schrijft hij erbij.
De patrijzen maken hun veren schoon door met een schuddende beweging zand over hun vleugels te schuren. Zo verwijderen ze overtollig stuitkliervet bedoeld om hun veren te beschermen. Hoewel het vet bedoeld is om de veren te beschermen, is een ophoping van oud vet juist voedsel voor mogelijke parasieten. Daarom ontdoen ze zich met een zandbad zowel van het overtollig vet als van de eventuele parasieten die tussen de vleugels zitten. Wil je meer zien over patrijzen? Bekijk dan het fragment over de schuwe patrijzen in de Waterwinbossen.
Bijna dagelijks maakt natuurfilmer Anne Oostvogels een vroege ochtendwandeling in het Vlaamse Stabroek. Tijdens eens van die wandelingen zag ze deze reebok rustig herkauwen en kon die prachtig vastleggen. "Dankzij mijn camera met grote telelens kan ik ze vanop afstand bewonderen en genieten van onze mooie natuur!"
Net als bij koeien, komen de grassen en planten bij reeën een tweede keer naar boven voor het fijnmalen. Als je goed kijkt, zie je heel goed hoe het eten door de lange nek van de maag weer in de mond komt! En reeën herkauwen niet alleen op dezelfde manier als koeien, ze lijken ook nog op een ander dier. Luister maar eens naar het geluid van de ree in het filmpje hieronder en lees meer over het geluid in dit artikel.
De zwarte roodstaart broedt oorspronkelijk hoog in gebergtes. Daarom voelt hij zich in Nederland het meest thuis op kaal terrein met weinig vegetatie. Wanneer een gebied te groen wordt, gaat de vogel op zoek naar een andere plek. De zwarte roodstaart is daarom vaak te vinden op bedrijfsterreinen waar die zingt vanop hoge zangposten. Zo ook dit exemplaar dat filmer Joeri Westen mooi kon vastleggen op een bedrijventerrein bij Assen.
© pieterbj
Mannelijke oranjetipjes achtervolgen in de paartijd alles wat wit is in de hoop een vrouwtje te vinden. Soms zijn het dan zelfs gewoon papiersnippers. Eens hij wel een echt vrouwtje heeft gevonden, fladdert hij wild om haar heen om haar het hof te maken. Toch hebben zijn baltsvluchten niet altijd het gewenste effect. Het vrouwtje in de video van Michiel Albers steekt haar achterlijfje omhoog en fladdert met haar vleugels om aan te geven dat ze niet wil paren.
Vrouwtjes paren namelijk maar één keer, mannetjes meerdere keren. Mogelijk heeft dit vrouwtje dus al bevruchte eitjes. Het mannetje gaat vervolgens weer op zoek naar een nieuw vrouwtje. Hoe een oranjetipje ontpopt, zie je in onderstaande video.
Hoewel de naam appelvink doet vermoeden dat de vogels van fruit houden, bestaat hun dieet voornamelijk uit zaden en pitten. Eten met elkaar delen, zoals dit paartje doet, versterkt de band Sent Regeling kon het tafereel mooi vastleggen!
© Ruitersfluiters
Thema's:
Meer over:
zelf geschotenMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.